Sorodne objave

 

V Postojni bodo ta konec tedna, med 17. in 19. oktobrom potekali že 7. Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, kjer se bodo predstavile enote civilne zaščite, reševalne službe ter službe, vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Tam bomo tudi policisti! Pridite in spoznajte naše zahtevno, a zanimivo delo. Morda vas tako navdušimo, da se pridružite našim vrstam!

Jutri, 17. oktobra, se bosta otvoritve Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja udeležila tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalne direktorice policije Jože Senica.

Razstavni prostor policije najdete na Novem trgu 8. Vabljeni, da nas obiščete v četrtek in petek, 17. in 18. oktobra, med 9. in 18. uro, ter v soboto, 19. oktobra, med 9. in 16. uro. In kaj vse vam predstavljamo?

zaposlovanjePreverite možnosti zaposlovanja v policiji

Si želite prispevati k varnosti v svojem okolju? Si želite dinamičnega, zanimivega in nikoli dolgočasnega delovnika? Na naši informacijski točki lahko podrobneje spoznate različna področja policijskega dela in dobite informacije o aktualnih razpisih ter pogojih za zaposlitev v policiji. Navdušili vas bomo za to zahtevno, a hkrati zanimivo delo s plemenitim ciljem - skrbeti za varnost ljudi!

Na blazinah si oglejte praktični policijski postopek in se naučite prvin samoobrambe

Na našem razstavnem prostoru boste lahko vsak dan preverili, kako izvajamo praktične policijske postopke. Če boste dovolj pogumni, se boste lahko pridružili policistom na blazinah, kjer vas bodo naučili osnovnih prijemov samoobrambe.

Oglejte si mobilno policijsko postajo

Na ogled bosta postavljena patruljno vozilo in mobilna policijska postaja, tj. posebno, večje vozilo, ki je opremljeno za vse vrste policijskega dela in povečuje vidnost ter prisotnost policistov med ljudmi. Mobilna policijska postaja policistom omogoča, da veliko nalog, ki jih običajno opravijo na policijski postaji, opravijo kar v avtomobilu, zato jim ostane več časa za delo z ljudmi. Vodje policijskega okoliša pa bodo obiskovalcem svetovali, kako naj poskrbijo za svojo varnost in varnost svojega premoženja.

Prometni policisti bodo svetovali o varnosti cestnega prometa

Na razstavnem prostoru si bo moč ogledati vozilo z videonadzornim sistemom Provida, s katerim policisti odkrivajo najhujše kršitelje. Razstavili bodo tudi različno opremo prometnih policistov, npr. sredstvo za prisilno ustavljanje vozil (t. i. stinger), obiskovalci pa bodo lahko preizkusili alkotest in spoznali, kako deluje laserski merilnik hitrosti. Tam bosta tudi policista motorista, ki vam bosta svetovala o varnosti v prometu. Ljubitelji motorjev, predvsem naši najmlajši navdušenci, pa se bodo lahko tudi usedli na motor. Svoje spretnosti boste lahko vse tri dni preizkušali tudi na simulatorju vožnje z motornim kolesom.IMG 3310

Z mejnimi policisti o odkrivanju ponarejenih dokumentov

Na ogled bomo postavili specialno vozilo schengenbus, s katerim policisti odkrivajo nedovoljene prehode čez državno mejo. Predstavili bodo tudi drugo opremo, npr. mobilno in ročno termovizijo, ogledalo za pregled podvozja vozil, detektor prisotnosti ogljikovega dioksida, detektor za odkrivanje tihotapskega blaga, IR-kamero itd. Policisti pa vam bodo tudi pokazali, kako s t. i. dokuboxom, tj. napravo za odkrivanje ponarejenih in prenarejenih dokumentov, hitro ugotovijo, ali imajo potniki ponarejene "pasoše".

Kriminalisti in forenziki bodo razbijali mite o kriminalističnih nadaljevankah

Kriminalističnotehnični kombi in oprema za ogled kraja kaznivega dejanja vedno pritegneta veliko obiskovalcev. Spoznate lahko delo kriminalističnih tehnikov in kriminalistov (npr. kako odkrivajo prstne odtise), ki zahteva posebno preiskovalno znanje in tehnično opremo. Delavci kriminalistične policije niso uniformirani, v posebnih primerih pa oblečejo prepoznavne vetrovke z napisom Policija. V petek, 18. oktobra, se vam bodo predstavili tudi forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki opravlja preiskave materialnih sledi, nastalih pri kaznivih dejanjih ali prekrških, in podaja interpretacije rezultatov preiskav za policijo in pravosodne organe. Trenutno je to edini laboratorij v Sloveniji, ki izvaja forenzične preiskave po akreditiranih postopkih. Pri preiskavah uporablja več kot sto različnih metod bioloških, kemijskih, fizikalnih in daktiloskopskih preiskav ter preiskav dokumentov, rokopisov, denarja, fotografij in videoposnetkov.

Oglejte si policijski helikopter in spoznajte Letalsko policijsko enoto

Na sejmu si bodo obiskovalci lahko od blizu ogledali policijski helikopter. Policijski helikopterji so nenadomestljivi pri urejanju in nadzorovanju cestnega prometa, zasledovanju storilcev kaznivih dejanj, nadzoru državne meje in reševanju ob naravnih nesrečah ter nesrečah v gorah, prevozu dojenčkov v inkubatorjih, hudo bolnih in poškodovanih, odkrivanju in gašenju požarov na prostem, gradnji žičnic in planinskih koč, postavljanju oddajnikov in daljnovodov ipd. Nešteto primerov je, ko so lahko helikopterji učinkovito priskočili na pomoč in rešili dragoceno življenje ali preprečili hujše posledice.

Predstavljamo nove brezpilotne zrakoplove

Tokrat javnosti predstavljamo drona, ki so pri policijskem delu vsestransko uporabno. namenjeni so opazovanju težko dostopnih predelov ali mest, na katerih bi izpostavljanje policistov nevarnostim pomenilo nepotrebno tveganje (npr. pregled strehe na objektu, strmih sten in notranjosti objekta, v katerem se opravlja prijetje oboroženega storilca, sledenje aktivnosti
službenega psa pri izvajanju pooblastil ipd.). Dron bo izjemno uporaben tudi kot orodje za pridobitev slikovnega gradiva pri opravljanju ogledov kaznivih dejanj na prostem oziroma za situacijsko umeščanje objektov na krajih, kjer je prišlo do hujših kaznivih dejanj, in pri opravljanju ogledov prometnih nesreč in prekrškov, uporabiti pa ga je mogoče tudi pri nadzoru javnih prireditev, iskanju pogrešanih oseb in nadzoru državne meje.

Specialna enotaPredstavlja se tudi elitna enota policije - Specialna enota

Specialna enota je vrhunsko izurjena policijska enota, ki opravlja najzahtevnejše naloge policije. Od njenih pripadnikov se zahtevata najvišja stopnja izurjenosti in psihofizične pripravljenosti ter uporaba posebnih znanj in veščin, saj so naloge povezane z visoko stopnjo tveganja za varnost, zdravje ali življenje ljudi. Specialna enota opravlja naloge, povezane s protiterorističnim delovanjem, ter sodeluje pri prijetju storilcev hujših kaznivih dejanj, varovanju najvišjih domačih in tujih državnih predstavnikov, varovanju določenih objektov itd. Policijski "specialci" bodo predstavili zaščitno in drugo opremo, ki jo uporabljajo pri delu. V petek, 18. oktobra, pa si boste lahko ogledali tudi specialno vozilo z vodnim topom, ki je namenjeno uporabi na množičnih nasilnih demonstracijah, športnih ali drugih rizičnih prireditvah, kjer prihaja do množičnega in hujšega kršenja javnega reda in miru. Vozilo z vodnim topom pa se lahko uporablja tudi kot sredstvo za gašenje požara, pa tudi za različne humanitarne naloge, npr. za prevoz in dostavo čiste pitne vode.

Policijski službeni psi in konji vas bodo navdušili s svojo prisrčnostjo in sposobnostmi

Obiskovalci boste lahko spoznali tudi pomembne partnerje slovenskih policistov – policijske pse in konje. Zaradi odlično razvitega sluha in voha so službeni psi, kljub izjemnemu tehnološkemu napredku, nenadomestljivi partnerji na skoraj vseh področjih policijskega dela. So učinkoviti pomočniki pri vzdrževanju in vzpostavljanju javnega reda in miru, nadzorovanju državne meje, pri odkrivanju prepovedanih drog, orožja in eksplozivov, pri iskanju pogrešanih oseb ter storilcev prekrškov in kaznivih dejanj. Od nedavnega policijski psi odkrivajo tudi biološke sledi, kot sta kri in semenska tekočina, človeška tkiva, izvor požara itd. Slovenska policija pa letos praznuje 70 let šolanja službenih psov.Konjeniki

Policijski konji so nepogrešljivi predvsem pri varovanju vseh vrst javnega zbiranja, kjer je mogoče pričakovati večjo množico ljudi, saj so policisti konjeniki opaznejši, policist pa ima s konja tudi boljši pregled nad dogajanjem. Konj vidi v zornem kotu 300–320 stopinj, sliši pa približno 20-krat bolje od človeka, zato spremembe v okolici zazna veliko bolje kot njegov jezdec. Policijski konji so zaradi svojih fizičnih lastnosti in odlične mobilnosti nepogrešljivi tudi kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, npr. v gozdovih in na obrežjih rek, ki so z motornimi vozili težko dostopni.

Prepustite se glasbenim mojstrovinam Policijskega orkestra

V četrtek, 17. oktobra, vas bo na razstavnem prostoru Policije navduševal kvintet Policijskega orkestra. Prisluhnili boste lahko njihovim glasbenim mojstrovinam. Policijski orkester sicer šteje okoli 50 članov in je uradni protokolarni orkester Republike Slovenije. Sodeluje na državnih slovesnostih in drugih državnih protokolarnih dogodkih, na prireditvah ter slovesnostih ministrstev in policije, na spominskih in pogrebnih slovesnostih, izvaja pa tudi samostojne, dobrodelne in promocijske koncerte.

20171129 114422

Spoznajte vrhunske športnike, zaposlene v policiji

Pridružili se nam bodo tudi vrhunski športniki, zaposleni v Policiji, in sicer v četrtek, 17. oktobra, mojster ju-jitsa Tim Toplak in judoist Andraž Jereb, v soboto, 19. oktobra, pa veslač Anže Urankar in smučarska tekačica Alenka Čebašek.

Najmlajši se bodo lahko igrali v kotičku »Policija za otroke«

Za najmlajše obiskovalce pa smo policisti pripravili igralno-ustvarjalni kotiček, kjer bodo malčki lahko preverili svoje znanje cestnoprometnih pravil in se slikali s policistko Piko. V ustvarjalnem kotičku bodo risali in barvali pobarvanke ter izpolnili nagradno vprašanje, s katerim bodo sodelovali v žrebu za zanimive nagrade. Če bodo pridni, pa jim bodo policisti motoristi dovolili, da "preizkusijo" policijsko motorno kolo, na katerem se bodo lahko tudi slikali!

Se vidimo v Postojni!