V Brežicah je 22. 9. 2007 potekalo 13. regijsko tekmovanje enot civilne zaščite v poznavanju prve pomoči v organizaciji regijskega centra za obveščanje iz Brežic. Tekmovalo je 5 ekip iz Posavja in 2 ekipi iz Zasavja, skupaj s spremljevalci več kot 140 udeležencev.

070924-Brezice_PrvaPomoc01Najmlajše obiskovalce je najbolj pritegnila tehnika.


Po predhodnem dogovoru med ReCO in PU Krško so se na prireditvi poleg reševalcev in reševalnega vozila iz ZD Krško predstavili tudi policisti postaje prometne policije, ki domujejo v neposredni bližini prireditvenega prostora na Cesti svobode v Brežicah. Udeleženci prireditve so si lahko ogledali nove prostore regijskega centra za obveščanje, ki s preselitvijo v obnovljene prostore zaposlenim omogoča dobre delovne razmere za 24-urno dežurno službo.

070924-Brezice_PrvaPomoc02Nudenje prve pomoči "udeležencem prometne nesreče"


Pomočnik komandirja Duško Jevtič in policist Karl Župevc sta predstavila kombinirano vozilo za oglede krajev prometnih nesreč in policijsko motorno kolo BMW. Najbolj zanimive so bile izkušnje pri reševanju prometnih nesreč, ogledih prometnih nesreč, iskanju in zavarovanju sledi, neizogibna pa so bila tudi vprašanja o kaznih za prometne prekrške, meritvah hitrosti, vzrokih za prometne nesreče, alkoholu v prometu ipd. Policista sta z zanimanjem spremljala naloge prve pomoči, s katerimi so se soočali udeleženci (prva pomoč ponesrečencem prometne nesreče, ob udaru elektrike, opeklinah, nezgodi s plinom ...) - s pomočjo maskerk so bili markirani ponesrečenci kot pravi.

070924-Brezice_PrvaPomoc03Ogled opreme policistov pri reševanju prometnih nesreč, tekmovalce je zanimalo tudi, kako in s čim policisti nudijo prvo pomoč na kraju nezgode.


Na ravni "operativcev" (policistov prometnikov in gasilcev poklicne gasilske enote iz Krškega) so bile zanimive izmenjave izkušenj iz različnih intervencij (ponavadi na cestah), kjer se policisti in gasilci največkrat srečujejo. Da bi lahko bilo medsebojno razumevanje nalog in pristojnosti še boljše, so se strinjali vsi. Dogovorili pa so se tudi, da bi bilo dobro izmenjati obiske, spoznati metode in taktike dela, opremo in pooblastila obeh služb pri reševanju prometnih nesreč, ker bi tako lahko na terenu takrat, ko štejejo sekunde ali minute pri reševanju življenja, delovali bolj usklajeno, hitreje in bolje.

070924-Brezice_PrvaPomoc04Reanimacijsko vozilo in prikaz opreme, v ozadju vozilo PPP Krško in predstavitev policijske opreme.


Da takšni obiski niso le družabne narave, ampak dejansko pripomorejo k boljšemu operativnemu delu, dokazujejo tudi medsebojni obiski in izmenjave izkušenj vodij in pomočnikov izmen ReCO in OKC PU Krško.

070924-Brezice_PrvaPomoc05Ogled opreme, še bolj zanimiv pa pogovor s policistom prometnikom.

070924-Brezice_PrvaPomoc06Ogled opreme v policijskem vozilu - prvo vprašanje policistu je bilo:
"Kakšno imate pa opremo za prvo pomoči na kraju nezgode?"

070924-Brezice_PrvaPomoc07Detajl prve pomoči "ponesrečencu"

 

Besedilo in fotografije: Robert Perc, SD PU Krško