Sorodne objave

 

S pestro zbirko policijskih insignij in opreme, ki so jo nekdaj uporabljali slovenski policisti oziroma miličniki, se je na 5. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta predstavila tudi policija. Sejem je bil med 25. in 27. marcem 2011 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

IMG 7909

Obiskovalci so si lahko ogledali številne našitke in policijske kape različnih svetovnih policij iz zasebne zbirke Franca Novaka, komandirja Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana, ki se z zbirateljstvom aktivno ukvarja že od leta 1992 in ima danes v svoji zbirki več sto različnih policijskih insignij.

IMG 7808

Razstavljeno je bilo tudi motorno vozilo Fiat 750, sicer iz bogate zasebne zbirke motornih koles Dušana Žbogarja iz Škofljice. T. i. fičo je bil v takratni milici v uporabi do sredine osemdesetih let.
IMG 7830

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi motorno kolo BMV R 51 s prikolico iz leta 1953, ki ga je nekoč uporabljala prometna milica. Registrirano je kot policijsko motorno vozilo P 01-18. Prva registracija v Sloveniji je iz leta 1963. Delovna prostornina motorja je 490 cm3 in 19 kw. Že v milici smo ga uporabljali izključno za promocijo. Prikolica je bila kasneje dograjena k osnovnemu modelu. Motorno kolo, ki je bilo restavrirano leta 1999, je tehnično brezhibno in v voznem stanju.

Na ogled smo postavili tudi nekdanjo uniformo miličnika in uniformo, ki so jo nosili orožniki - varuhi javnega reda in miru v avstroogrski monarhiji. Veliko zanimanja je požela tudi uniforma nekdanjega prometnega miličnika, ki je značilna po svoji beli barvi.

IMG 8838

Belo uniformo so uporabljali miličniki in miličniki študenti, ki so urejali promet v križiščih. Vse je bilo belo: hlače, jakna (do pasu) z usnjenim pasom, čevlji, rokavice, na glavi so imeli belo usnjeno čelado. Obvezna je bila piščalka. Uniformo so nosili od konca šestdesetih do začetka sedemdesetih let. Po uredbi je bela uniforma ostala v uporabi vse do leta 1997, čeprav jo je večina uporabnikov nehala nositi leta 1987. Občasno pa se je še vedno pojavila na posameznih območjih Republike Slovenije do leta 1994.

Collecta je prireditev, kjer se srečajo evropski zbiratelji in trgovci, ki hranijo in prodajajo zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije, antikvitet, gramofonskih plošč, stripov itd.