Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je danes, 21. avgusta 2019, sprejela policiste, ki so na vrhuncu turistične sezone svoje naloge opravljali na Hrvaškem.

Na podlagi sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o čezmejnem policijskem sodelovanju so namreč med 17. julijem in 18. avgustom 2019 na Hrvaškem službovali:

  • Darko Grobin iz Policijske postaje Rogaška Slatina, ki je delal na območju Policijske uprave istarska (Pulj),
  • Igor Kraševec iz Policijske postaje Metlika, ki je delal na območju Policijske uprave Primorsko-goranska (otok Krk), in
  • Janez Rojko iz Policijske postaje Ptuj, ki so ga slovenski državljani lahko srečevali na območju Policijske uprave Ličko-senjska (otok Pagu).

IMG 8975

Sprejema so se udeležili (z leve): vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije Vladimir Pocek, generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, Janez Rojko iz Policijske postaje Ptuj, Darko Grobin iz Policijske postaje Rogaška Slatina in Igor Kraševec iz Policijske postaje Metlika.

Slovenski policisti so sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki so jih hrvaški policisti opravljali v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter jim dajali pojasnila glede policijskih postopkov. Pri svojem delu so nosili uniformo slovenske policije in niso bili oboroženi, prav tako niso izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Slovenski policisti so na današnjem srečanju generalni direktorici predstavili varnostno problematiko na Hrvaškem ter svoje operativne izkušnje in nekatere obravnavane primere. Po besedah vseh treh policistov so jih hrvaški kolegi lepo sprejeli, prav tako slovenski turisti, ki so ob srečanju s slovenskimi policisti, bodisi zgolj naključno bodisi v postopkih, izrazili zadovoljstvo. Namreč, kot so dejali, jim je prisotnost našega policista pomagala pri razreševanju jezikovne bariere, pa tudi dala občutek varnosti in domačnosti.

Prednosti takšnega sodelovanja, ki poteka že od leta 2011, je še več. Zaradi prisotnosti slovenskih policistov so policijski postopki krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni, zadovoljni pa so tudi hrvaški policisti. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja. Med turisti je bilo zaznati opazno zadovoljstvo, saj so se počutili varneje ob prisotnosti slovenskih policistov, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo. Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti so nujno potrebne podatke pridobili neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti na tak način izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar se je vsem trem zahvalila za dobro opravljeno delo, saj z njim ne le prispevajo k varnosti slovenskih državljanov na Hrvaškem, temveč širše gledano tudi k odlični promociji Slovenije v tujini.

Povezane vsebine

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti (3. julij 2019)