Sorodne objave

 

Policisti skupaj z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, AMZS in drugimi nevladnimi organizacijami med 2. in 15. septembrom 2019 izvajamo akcijo za preprečevanje kajenja v vozilih. Njen glavni namen je osveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb. Akcijo letos skupaj izvajamo tretjič. Policisti smo med 2. in 8. septembrom voznikom med nadzorom delili letake z opozorili o škodljivosti pasivnega kajenja, ki so jih pripravili zdravniki iz NIJZ.

09092019 novinarska akcija kajenje v avtu skodi

Z informacijami o poteku akcije, aktivnostih v zvezi z nadzorom nad kajenjem v vozilu in škodljivosti pasivnega kajenja smo na novinarski konferenci sodelovali (na fotografiji z leve): Helena Koprivnikar (Nacionalni inštitut za javno zdravje), mag. Ivan Kapun (Policija) in mag. Vesna Kerstin Petrič (Ministrstvo za zdravje).

Na današnji novinarski konferenci smo ponovno poudarili pomen osveščanja o škodljivosti kajenja. Če kadimo in s tem škodimo sebi, to še ne opravičuje ogrožanja zdravja drugih. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina ali drug zaprt prostor, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima. Zato upoštevajmo prepoved kajenja v vozilu. Prav tako poskušajmo v največji možni meri zagotoviti, da nihče ne kadi v bližini naših otrok.

Kajenje v avtomobilu ob prisotnosti mladoletnega sopotnika je kaznivo

Po podatkih vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivana Kapuna smo policisti v lanskem letu obravnavali 382 kršitev zaradi kajenja v avtu, letos do danes pa 273.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI): "Z globo 250 evrov se kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let."

 letak 2019 1 stran

letak 2019 2 stran

Več informacij z novinarske konference v sporočilu za javnost Ministrstva za zdravje