Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 39. skupino policistov. Med 11. septembrom in 11. oktobrom 2019 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

 MG 9428

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Sandi Krušnik iz Policijske postaje Brežice (Policijska uprava Novo mesto), Naško Gačevski iz Policijske postaje Lendava (Policijska uprava Murska Sobota), Andrej Kovač iz Postaje prometne policije Maribor (Policijska uprava Maribor), Milivoj Bjelajac iz Sektorja kriminalistične policije (Policijska uprava Ljubljana). Gorazd Lipovšek iz Policijske postaje Trbovlje (Policijska uprava Ljubljana) in Sanja Smiljanić iz Policijske postaje Postojna (Policijska uprava Koper).

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovnemu srečanju je prisostvoval še Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Jaka Horvat iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor (Policijska uprava Maribor), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij na tem območju.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre – Gevgelija). Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami