Sorodne objave

 

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar sta danes, 5. aprila, skupaj z učenci OŠ Oskarja Kovačiča, vrhunskima športnikoma Tino Maze in Dejanom Zavcem ter ljubljanskimi policisti opozorili na varnost otrok v prometu.


Videoposnetek izjav (wmv) 


Tokratna preventivna akcija, ki je bila še posebej namenjena najmlajšim udeležencem v cestnem prometu, je potekala ob Dolenjski cesti v Ljubljani, ki je v zadnjih treh mesecih zaznamovala življenje dveh otrok. Svojo izkušnjo je opisal eden od poškodovanih otrok, 11-letni Aleš Lamovšek, v katerega se je zaradi vožnje skozi rdečo luč zaletela neprevidna voznica osebnega avtomobila. Ko so ga novinarji povprašali, kaj bi sporočil neprevidnim voznikom, je dejal: "Naj pred prečkanjem križišča vsaj pogledajo, katera luč gori na semaforju!"

IMG 2227

Varna pot v šolo in domov


Zvočni posnetek izjave Katarine Kresal (mp3) 

Zvočni posnetek izjave mag. Tatjane Bobnar (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Tine Maze (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Dejana Zavca (mp3) 


"Na naših cestah na žalost doživijo nesrečo tudi otroci. Ravno včeraj se je zgodila ena takšnih tragedij. Tudi na Dolenjski cesti, pred katero stojimo, se je zgodilo že nekaj prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi osnovnošolci. Prav zato smo se odločili, da ob močni ekipi, tudi podpori naših športnikov, s preventivno akcijo spomnimo otroke, kako pomembno je pravilno prečkati cesto, upoštevati cestnoprometna pravila med vožnjo s kolesom, nositi čelado in predvsem biti previden," je poudarila notranja ministrica Katarina Kresal.

IMG 2190

Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar je dejala: "Lani smo dosegli velik uspeh na področju cestne varnosti, kar kaže na to, da s skupnimi močmi, s sodelovanjem državnih organov in civilne družbe, lahko naredimo veliko. Število mrtvih na naših cestah se je namreč zmanjšalo za kar 20 odstotkov in to je res velik korak. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa sta se na tem območju, nedaleč stran, zgodili dve prometni nesreči, ki sta zaznamovali življenje dveh otrok. In prav zato smo danes tu, na tem mestu, da po eni strani ponovno opozorimo otroke na nevarnosti, ki v cestnem prometu prežijo nanje, po drugi strani pa tudi voznike, da prevzamejo odgovornost, ko sedejo za volan in pazijo na najšibkejše udeležence v cestnem prometu."

IMG 2170

 

Starši!
Čim več časa namenite prometnovarnostni vzgoji otrok! Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom! Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih. Tudi sami se vedno pripnite!

Vozniki!
Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni! Temu prilagodite tudi način svoje vožnje. Še posebej previdno vozite v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).


Ker otroci radi prisluhnejo svojim vzornikom, sta Tina Maze in Dejan Zavec, vrhunska športnika, zaposlena v policiji, otrokom Osnovne šole Oskarja Kovačiča predstavila svoje izkušnje, odrasle pa pozvala, naj upoštevajo cestnoprometna pravila.

IMG 2076

"Otroci so vedno presenečeni in presrečni, ko pridejo v družbo športnikov, zato lahko tudi športniki, kot vzorniki, prispevamo k njihovi vzgoji za varnost v cestnem prometu. Super je uživati v hitrosti, vendar ne na cesti in ne na način, da ogrožaš druge. Tudi sama ves čas opozarjam, da sta prehitra vožnja in kakšen kozarček preveč lahko usodna. Promet ni hec, treba je spoštovati cestnoprometne predpise, voziti varno in previdno," je opozorila naša najboljša smučarka Tina Maze.

IMG 2323"Zelo sem vesel, da lahko tudi vrhunski športniki ob takšni priložnosti opozorimo voznike na previdno vožnjo. Kot starš se zavedam, da je zelo pomembno, kako vozimo odrasli, kakšen zgled dajemo, saj se otroci učijo od nas. Odrasli ne smemo pozabiti, da so tudi otroci udeleženci v prometu in da je treba paziti nanje. Otroci imajo pravico do igranja, odrasli pa moramo z vso odgovornostjo paziti nanje. Menim, da je prometna varnost danes boljša kot nekoč, še vedno pa lahko za varnost otrok naredimo veliko," je poudaril Dejan Zavec.

IMG 2484

Leta 2010 so policisti obravnavali 21.347 ali za 3,7 % več prometnih nesreč. V njih je življenje izgubilo 138 oseb (leta 2009 pa 171), kar je za 19,3 % manj. V smrtnih prometnih nesrečah je bilo kar 30,3 % povzročiteljev alkoholiziranih. Delež hudo telesno poškodovanih se je v primerjavi z letom 2009 zmanjšal za 16,2 %, lahko telesno poškodovanih pa za 14,7 %.

V prvem tromesečju letošnjega leta je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 24 oseb, kar je pet oseb več kot lansko leto. Med njimi ni bilo otrok. Lani je policija sicer izvedla za 9,2 % več preventivnih dejavnosti kot leta 2009. Največ preventivnih dejavnosti je bilo namenjenih varnosti cestnega prometa, pri čemer so nekatere dopolnjevale poostrene nadzore cestnega prometa.

Več o delu policije v letu 2010 najdete v letnem poročilu 


Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise pogosto spregledajo ali pa si jih razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Otroci in mladoletniki spadajo v t. i. skupino šibkejših prometnih udeležencev, saj se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč. Vozniki moramo nanje še posebej paziti!


Prometna varnost