Sorodne objave

 

Pred nekaj dnevi je Europol objavil sporočilo za javnost o uspešnem zaključku obsežne in večletne mednarodne kriminalistične preiskave organizirane kriminalne združbe, ki je nezakonito izvažala odpadke iz Italije v Slovenijo in nato na Kitajsko. Združbi je pošiljanje nevarnih odpadkov uspevalo tudi s pomočjo slovenskih pravnih oseb, ki so fiktivno urejale potrdila, da so bili odpadki v Sloveniji predelani, čeprav v resnici niso bili, zato da so jih lahko v Luki Koper natovorili na ladje za Kitajsko. Pri preiskavi, ki jo je koordiniral Eurojust, smo zato aktivno sodelovali tudi slovenski policisti, skupaj z italijanskimi kolegi in Europolom.

Z mednarodno operacijo, poimenovano Zelena Toskana, so v Italiji uspeli identificirati kar 96 članov kriminalne združbe (gre za 74 italijanskih in 22 kitajskih državljanov), proti katerim so se že maja letos začeli prvi sodni postopki. Med osumljenci je tudi državljan Slovenije.

Med dolgotrajno preiskavo so varnostni organi spremljali oz. opazovali distribucijo okoli 560 nezakonitih pošiljk; vrednost vsake je ocenjena na okoli deset do petnajst tisoč evrov, tako da skupna vrednost celotnega tovora, ki so ga spremljali, znaša okoli 8 milijonov evrov.

FotoEuropol green tuscany 2.1 0

Začetek preiskave sega v leto 2014. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica in Uprave kriminalistične policije GPU so v 2014 začeli s preiskavo suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po členu 332 Kazenskega zakonika (KZ-1b), in sicer zaradi nezakonitih pošiljk odpadkov.

Pri preiskavi dveh slovenskih družb smo ugotovili, da je eden od lastnikov slovenske družbe državljan Italije. Pri preverjanju osebe pri italijanskih varnostnih organih se je izkazalo, da varnostni organi v Italiji osebo obravnavajo v sklopu širše organizirane kriminalne združbe. Koordinacijo preiskovanja navedenih primerov kaznivih dejanj med Italijo in Slovenijo je nato prevzel Eurojust.

Italijanski varnostni organi so zoper organizirano kriminalno združbo izvajali prikrite preiskovalne ukrepe. Na podlagi zaprosila za mednarodno pravno pomoč so nas italijanski varnostni organi zaprosili za izvedbo nadaljnjih postopkov za identifikacijo storilcev in vpletenih podjetij, ki so del širše organizirane kriminalne združbe. Slovenska policija je aktivno sodelovala pri preiskovanju primerov in pomagala italijanskim varnostnim organom pri obravnavi slovenskih podjetij in odgovornih oseb teh podjetij.

Preiskavo v Italiji je vodilo specializirano tožilstvo za boj proti mafiji iz Firenc (Procura della Republica, Tribunale di Firenze - Direzione Distrettuale Antimafia). Med člani organizirane kriminalne združbe sta bila namreč tudi posameznika, povezana z italijansko kamoro.

Družbe, ki so jih zaznali kriminalisti SKP PU Nova Gorica, so eden izmed kanalov, ki jih italijanska kriminalna združba uporablja za pošiljanje odpadkov. Kriminalna združba je namreč s pomočjo slovenskih pravnih oseb pošiljala nevarne in nenevarne odpadke na Kitajsko in v druge tretje države.

FotoEuropol green tuscany 1.1 0

Način storitve kaznivih dejanj je takšen, da italijanska podjetja prevzemajo in zbirajo nevarne in nenevarne odpadke z območja Italije. Kriminalna združba v Sloveniji poišče podjetje, ki se ukvarja s predelavo odpadkov, in z njegovo pomočjo fiktivno uredi papirje za pošiljanje odpadkov. Lastniki podjetja so seznanjeni z nelegalno aktivnostjo. V dokumentih, ki spremljajo pošiljko, je navedeno, da so bili odpadki v Sloveniji predelani in niso več opredeljeni kot nevarni, ampak kot nenevarni. Dejansko pa je glede na časovnice, ki so jih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi pridobili italijanski varnostni organi, razvidno, da odpadki ne prispejo v predelavo v Slovenijo, ampak so preusmerjeni neposredno v Luko Koper, kjer jih natovorijo na ladje in odpošljejo naprej brez ustrezne predelave.

V kriminalne aktivnosti je dejansko vpletena mafijska združba kamora s pripojenimi kriminalnimi združbami na Kitajskem. Kot storilci oz. člani združbe so tudi kitajski državljani, ki so prevzeli italijanske identitete že pokojnih oseb.

FotoEuropol green tuscany 3.1 0

Marca 2018 je Okrožno državno tožilstvo Nova Gorica s pomočjo slovenskega predstavništva na Evrojustu Italiji predala pregon v kazenski zadevi zoper državljana Slovenije, in sicer zaradi kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po drugem odstavku v zvezi s prvim odstavkom 235. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) in kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja po 3. točki prvega odstavka 332. člena KZ, ter dve družbi z območja PU Nova Gorica zaradi istovrstnih kaznivih dejanj v zvezi s prvim odstavkom 42. člena istega zakonika in 4. členom Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja.

Kot še navaja Europol, promet z odpadki poteka tako znotraj EU kot v tretje države. Plastične odpadke ponavadi prepošiljajo iz ene države članice v drugo zato, da bi se s tem izognili raznim pristojbinam ali stroškom, povezanim s pravilnim odlaganjem v skladu z evropskimi standardi. Taki odpadki (med njimi so tudi nevarni) končajo bodisi na nezakonitih odlagališčih bodisi kot nepravilno in nestrokovno predelani postanejo sestavina raznih izdelkov iz reciklirane plastike, vse od plastenk za vodo do otroških igrač, ki so zato potencialno toksične in zelo nevarne za naše zdravje.

Več informacij v Europolovem sporočilu za javnost: Trash worth millions of euros

Foto: Europol