Sorodne objave

 

Ta konec tedna, 5. in 6. oktobra 2019, se bo v BTC Cityu na lokaciji ABC HUB odvijal hackathon Moja varnost in mobilnost. Policija in Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana bosta prvič na tak način skupaj z državljani in državljankami ter v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, ABC pospeševalnikom in Tehnološkim parkom Ljubljana iskala uporabne tehnološke rešitve. Projekt smo podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci, ki smo jo organizirali na Generalni policijski upravi.

nk hackathon 04102019 vucko

Govorci (na fotografiji z leve): Aleš Pevc, vodja projektov v Tehnološkem parku Ljubljana, Bernard Grum, direktor ABC pospeševalnika, Roman Fortuna, vodja Mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana, in mag. Igor Vučko, pomočnik direktorja Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi

Zvočni posnetki izjav 

Zakaj smo se policisti in ljubljanski redarji sploh odločili za tako obliko sodelovanja z javnostjo in kakšna so naša pričakovanja?

Kot so dejali današnji govorci, smo prijave za hackathon začeli zbirati že konec junija z namenom, da obvestimo čim širši krog ljudi iz različnih generacij, z različnimi znanji in izkušnjami. Ljudem smo želeli ponuditi priložnost, da sodelujejo s Policijo in Mestnim redarstvom MO Ljubljana ter nam zaupajo svoja pričakovanja, ideje in predloge. S tem namenom smo organizirali hackathon, ki na strukturiran način izlušči najboljše ideje do končne uporabne rešitve. Naš cilj je narediti uporabno, preprosto in prijazno mobilno aplikacijo, ki bo na voljo vsem državljanom in državljankam.

Hackathon Moja varnost in mobilnost – kdaj in kje?

Pixabay William Iven

Hackathon se bo začel v soboto, 5. oktobra, ob 9. uri na lokaciji ABC HUB in bo trajal vse do nedeljskih večernih ur. Udeleženci bodo razdeljeni v delovne skupine, ki bodo svoje ideje poskusile nadgraditi v uporabne rešitve. Udeležencem bodo na hackathonu pomagali tudi usposobljeni mentorji in tehnološki partnerji. 

Po hackathonu sledi še dvotedensko obdobje, ko bodo izbrane ekipe uvrščene v program mentorstva in svetovanja, da bodo lahko s podporo strokovnjakov Tehnološkega parka Ljubljana in tehnoloških partnerjev svojo idejo razvile v delujočo aplikacijo z uporabno vrednostjo.

Na zaključnem dogodku, ki bo 22. oktobra na Policijski postaji Ljubljana Moste (Tovarniška cesta 50, Ljubljana), bo najboljših šest ekip predstavilo svoje rešitve. Občinstvo pa bo določilo vrstni red ekip. Prve tri bodo prejele tudi denarne nagrade, ki jih bo podelilo Ministrstvo za javno upravo in so določene v javnem natečaju za izbor idejne zasnove Moja varnost in mobilnost, ki se izvaja v okviru aktivnosti Prenova sistema za objavljanje odprtih podatkov javnega sektorja iz operacije Povezljivost, odprtost, kakovost, ki jo delno financira Evropska unija in sicer iz Evropskega socialnega sklada:

1. nagrada: 2.500 evrov
2. nagrada: 1.500 evrov
3. nagrada: 1.000 evrov

Več informacij o dogodku najdete na uradni spletni strani hackathona.

S sodobnimi pristopi se lahko policisti ljudem še bolj približamo in jim nudimo še prijaznejše storitve

Mag. Igor Vučko, pomočnik direktorja Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi: "Sodobna tehnologija nam omogoča številne priložnosti, ki jih lahko uporabimo z namenom boljše komunikacije, obveščanja in odzivanja na aktualne dogodke. Dandanes imamo vsi imamo skoraj pri sebi pametni telefon, brez katerega si težko predstavljamo življenje. S tem je tudi uporaba mobilnih aplikacij postala vsakodnevna stalnica. Ker si v policiji vedno prizadevamo biti ljudem blizu, smo se odločili razviti enostavno, učinkovito in prijazno aplikacijo. Zakaj? Ljudem želimo biti na voljo takrat, ko nas najbolj potrebujejo, pa če gre za nujen primer ali pa samo za vprašanje, povezano z določeno situacijo.

Že kar nekaj časa ljudje ne komuniciramo več samo s telefonskimi klici ali po mailu, ampak tudi preko mobilnih aplikacij, kjer je komunikacija hitra in enostavna, predvsem pa priročna in zato ljudem prijaznejša. Za Policijo je to izjemno pomembno dejstvo, saj smo policisti v službi ljudi, pomagamo v kritičnih trenutkih in skrbimo za varnost. Ker želimo biti čim bolj učinkoviti, iščemo tudi nove poti in načine za izboljšanje našega dela. Da bi naredili še kakšen korak naprej, smo se tokrat odločili, da vprašamo državljane, kaj od nas pričakujejo, in jih pozvali, nam posredujejo svoje ideje, ki bi jih lahko potem s pomočjo sodobne tehnologije v praksi tudi uporabili.

Ena najboljših in preverjenih metod za iskanje kreativnih tehnoloških rešitev je zagotovo hackathon, kjer bomo ta konec tedna skupaj s prijavljenimi udeleženci, ki bodo razdeljeni v delovne skupine, zbrali ideje in jih poskusili nadgraditi v uporabne rešitve. Pri tem jim bodo pomagali usposobljeni mentorji in tehnološki partnerji. Ideje bomo kasneje razvili v končno storitev, ki jo bomo lahko uporabljali vsi državljani. Policija se kot institucija hitro razvija v sodobno organizacijo in del tega so tudi nove rešitve, novi pristopi in še bolj prijazna storitev za državljane. To je pot, ki ji sledimo tudi s tokratnih hackathonom."

S hackathonom do rešitev in storitev po meri občank in občanov

Roman Fortuna, vodja Mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana: "Na Mestni občini Ljubljana se dobro zavedamo pomena varnosti, zato zagotavljanju in skrbi za javno varnost namenjamo veliko pozornosti. Pri tem Mestno redarstvo uspešno sodeluje z različnimi akterji in deležniki, predvsem s Policijsko upravo Ljubljana. Ob tej priložnosti – na hackathonu Moja varnost in mobilnost – bomo to tudi ponazorili: skupaj s Policijo, Ministrstvom za javno upravo, Tehnološkim parkom Ljubljana, ABC pospeševalnikom in drugimi tehnološkimi partnerji bomo sodelujočim ekipam nudili podporo in z njimi delili svoje znanje, izkušnje ter nasvete. Priskrbeli smo jim bogat nabor odprtih podatkov s področja dela Mestnega redarstva MOL, da bomo lahko iskali še boljše rešitve za naše delo in storitve po meri občank in občanov, kar bo pripomoglo predvsem k poglobitvi sodelovanja med njimi, Mestnim redarstvom MOL in Policijo. Verjamemo, da lahko z dobrimi idejami, naprednimi rešitvami in sodobno tehnologijo, ki jih bodo sodelujoči predstavili oz. uporabili na tem dogodku, zagotovimo še varnejše družbeno okolje."

Tehnološki park Ljubljana bo sodelujočim nudil tehnično podporo in strokovno mentorsko pomoč

Aleš Pevc, vodja projektov v Tehnološkem parku Ljubljana: "Tehnološki park Ljubljana bo prijaviteljem v prvi fazi nudil podporo pri pripravi dobre predstavitve ali t. i. pitcha, v drugi fazi pa jim bomo ponudili strokovno mentorsko pomoč. Skupaj bomo njihove tehnološke ideje razvili in nadgradili do te mere, da bodo uporabne. V nadaljnji fazi lahko udeležence vključimo tudi v mednarodne mreže v okviru projekta Odeon, ki promovira inovativne storitve in produkte na področju odprtih podatkov."

Definicija hackathona je želja po spremembi!

Bernard Grum, direktor ABC pospeševalnika: "Hackathon je vedno nekaj velikega, definira ga ambicija sprememb. Poskusiti nekaj, kar nas spreminja! Udeleženci vedno presenetijo. Posebej zanimivo je sodelovati takrat, ko sta temi varnost, ki jo doživljamo vsi, in mobilnost, ki jo dnevno živimo. Kaj lahko tehnologija in iznajdljivost naredita v 36 urah! Seveda se mora ta tehnologija in iznajdljivost usmeriti s pomočjo bodočih uporabnikov in tudi s pomočjo mentorjev postati nekaj uporabnega in izvedljivega. Ko seveda vse to združimo in dodamo tekmovalce, dobimo hackathon, rezultat katerega je funkcionalna ideja, ki jo po 36 urah preko predstavitve oceni izbrana komisija. Prostor, ABC HUB, omogoča delo skupin, program pa poskrbi, da udeleženci preko faz napredujejo do odličnega rezultata. Veseli nas, da smo kot ABC Accelerator vključeni tudi v najbolj začetni, idejni del, ki lahko vodi v prihodnji start-up projekt. Ekipe, ki štejejo od 4 do 6 udeležencev, se v soboto seznanijo s podrobnostmi o posameznih izzivih ter ob 12. uri začnejo sestavljati rešitev, pri čemer smo jim na voljo tudi vsebinski in tehnični mentorji. Dvakrat jih v soboto obišče komisija, v nedeljo jih komisija obišče samo enkrat. Predstavitve jih čakajo v nedeljo ob 16. uri, odločitev komisije ob 19.30. Zabavno bo!"

Povezane vsebine

Hackathon Moja varnost in mobilnost

Prijavi se na jesenski hackathon in nam pomagaj ustvarjati digitalne rešitve s področja varnosti in mobilnosti