Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 40. skupino policistov. Med 16. oktobrom in 15. novembrom 2019 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

 MG 0927

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Robert Nedok iz Postaje mejne policije Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota), Davor Jovanovič iz Postaje mejne policije Središče ob Dravi (Policijska uprava Maribor), Rajko Gabrovec iz Sektorja uniformirane policije (Policijska uprava Ljubljana), Martin Piršič iz Policijske postaje Ribnica (Policijska uprava Ljubljana), Aleš Štromajer iz Službe direktorja (Policijska uprava Kranj) in Gregor Plajnšek iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica (Policijska uprava Nova Gorica).

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel direktor Uprave uniformirane policije Srečko Jarc, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovnemu srečanju je prisostvoval še Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Sandi Krušnik iz Policijske postaje Brežice (Policijska uprava Novo mesto), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij na tem območju.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre – Gevgelija). Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami