Sorodne objave

 

So ženske v enaki meri kot moški sposobne zagrešiti težje zločine? Ubežnice, ki se pojavljajo na evropski spletni strani najbolj iskanih oseb, dokazujejo da so. Vsi zločinci – obeh spolov – v tej novi kampanji evropskih organov pregona so iskani zaradi resnih zločinov, kot so umor, trgovanje s prepovedanimi drogami, goljufija, tatvina in trgovina z ljudmi. Prosimo, da nam sporočite informacije, s katerimi nam jih boste pomagali izslediti, da bodo odgovarjali za svoja dejanja. Na mednarodnem seznamu iskanih oseb je tudi ubežnica iz Slovenije.

teaser TW

Maskiranje zločina

22 držav članic Evropske unije je za predstavitev v tej kampanji izbralo po eno izmed njihovih najbolj iskanih ubežnic. Fokus je na zgodbi za zločinom, ki se začne s sliko, na kateri maska zakriva celoten obraz ubežnika. Ko se zgodba odvija, deli maske izginjajo in prepustijo gledalcu, da ugiba o spolu zločinca.

Cilj tega je pritegniti kar največje število obiskovalcev na spletno stran www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Izkušnje so pokazale, da se z večjim številom ogledov iskanega ubežnika povečajo možnosti, da lahko nekdo zapolni še zadnji manjkajoči košček sestavljanke, ki bo pripeljala do izsleditve in prijetja iskane osebe. Informacije je mogoče poslati anonimno, preko spletne strani, neposredno nacionalnim preiskovalcem, ki iščejo ubežnika.

eu most wanted list

Če prepoznate katerega od najbolj iskanih ubežnikov v Evropi, moškega ali žensko, lahko policiji pomagate Evropo narediti varnejšo.

V zadnjih treh letih prijetih že 69 zločincev z Europolove liste iskanih oseb

Ta pristop se je v zadnjih treh letih izkazal za uspešnega. Po vsaki taki veliki kampanji obveščanja je bilo prijetih več ubežnikov ali pa so se predali sami, zaradi prevelikega pritiska nanje ali/in na njihove sorodnike. Od začetka projekta je bilo prijetih 69 zločincev, ki so bili predstavljeni na spletni strani. V najmanj 21 primerih je bila to posledica informacij, ki jih je splošna javnost preiskovalcem posredovala preko spletne strani.

Najbolj iskane osebe v Evropi je ob polni podpori Europola januarja 2016 lansirala Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams). Člani ENFAST so specializirani za ciljno iskanje zločincev na begu, ki so osumljeni ali obsojeni za hujše zločine in je za njih razpisan evropski nalog za prijetje ali mednarodna tiralica.

SL FBNa mednarodnem seznamu iskanih oseb je tudi ubežnica iz Slovenije

V slovenski policiji smo na ta seznam uvrstili naslednjo osebo:

  • Melanija Stropnik, rojena leta 1960, ki je iskana zaradi kaznivega dejanja goljufije.

Policisti prosimo za informacije o iskani osebi, ki nam jih občani lahko posredujejo na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Slovenska policija s ciljnim iskanjem do oseb, ki so zagrešile hude oblike kaznivih dejanj

Ena od pomembnih nalog slovenske policije je iskanje oseb, ki jih sodišča iščejo zaradi izdanih tiralic, mednarodnih tiralic ali evropskega naloga za prijetje in predajo.

Policija izvaja tudi dejavnost ciljnega iskanja oseb, pri čemer so poglavitnega pomena proaktivnost delovanja policije in usmerjeni ukrepi za odkritje in prijetje iskane osebe. Gre za iskane osebe, ki so storile hude oblike kaznivih dejanj oziroma je zaradi teh kaznivih dejanj nastala velika premoženjska škoda.

V slovenski policiji se s ciljnim iskanjem oseb prvenstveno ukvarja skupina za ciljno iskanje oseb oziroma enota FAST, ki deluje v okviru evropske mreže enot za ciljno iskanje.

Mreža ENFAST skupaj z Europolom vsako leto organizira in skupaj z evropskimi policijami izvede kampanjo, katera ima namen seznaniti evropsko javnost z nekaterimi najbolj iskanimi osebami. Tokrat ima kampanja slogan »Crime has no gender« ali »zločin nima spola«, posebej pa so kot iskane osebe izpostavljene ženske, ki so izvršile različna huda kazniva dejanja.

Vloga spola pri zločinu – v zadnjih letih se število žensk v krimiminalnih dejavnostih povečuje

Veliko študij je proučilo vlogo spola pri zločinu. Večina teh je preučevala spol žrtev, manj pogosto pa spol storilca. Vendar se je v zadnjih desetletjih število žensk, vpletenih v kriminalne dejavnosti, povečalo, čeprav z nekoliko počasnejšim tempom kot pri moških. Eno od možnih pojasnil za to je, da so tehnološki napredek in socialne norme ženske osvobodili doma in s tem povečali njihovo sodelovanje na kriminalnem trgu. Raziskovalci smatrajo, da je pomembno preiskati žensko kriminalno vedenje z namenom ugotavljanja, ali bi se predpisi politike za zmanjševanje kriminalitete morali za ženske razlikovati. (Campaniello, N. (2019) ‘Women in crime’, IZA World of Labor, https://wol.iza.org/articles/women-in-crime/long).

Povezane vsebine

Seznam iskanih oseb v Sloveniji

Europolov portal: EU Most wanted

ENFAST