Sorodne objave

 

Policijske silhuete, ki jih na Bovškem za izboljšanje prometne varnosti uporabljamo od avgusta letos, so se že izkazale za izjemno učinkovite. Gre za silhuete policista in policistke z radarjem, ki so izdelane v naravni velikosti in smo jih v Policiji skupaj s kolegi iz Javne agencije RS za varnost prometa v Posočju postavili avgusta letos. Kot so s primerjavo meritev hitrosti v oktobru dokazali predstavniki agencije, so se povprečne hitrosti vožnje ob prisotnosti silhuet bistveno zmanjšale, znižalo pa se je tudi število ugotovljenih prekrškov zaradi prehitre vožnje.

20190819 114949 izrez

Avgusta smo v Posočju za povečanje prometne varnosti poskrbeli tudi s silhuetami policistov in policistk, ki smo jih postavili ob cestah na območju bovške policijske postaje. Njihov namen je opozarjati voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje. Podobne silhuete smo v slovenski policiji v preteklosti že uporabljali.

V tednu med 7. in 11. oktobrom 2019 so predstavniki agencije na dveh lokacijah izvajali meritve s stacionarnim merilnikom hitrosti. Omejitev hitrosti na prvi lokaciji znaša 40 km/h, na drugi lokaciji pa 50 km/h. Prvi niz meritev so opravili brez uporabe, drugega pa z uporabo postavljenih silhuet policistov. V času meritev je mimo stacionarnega merilnika peljalo skupaj preko 1.000 vozil. Po zadnjem merjenju hitrosti so ugotovili, da je imela uporaba silhuet pozitiven preventivni učinek, saj so vozniki, ko so jo opazili, zmanjšali hitrost vožnje.

IMG 20191021 1221252 fotoAVP

Silhuete policistov so torej dokazano učinkovit ukrep za takojšnje zmanjševanje povprečnih hitrosti in umirjanje prometa. Po podatkih agencije so se povprečne hitrosti ob postavljenih silhuetah znižale do 20 odstotkov. Kot še dodajajo, gre za ukrep, ki je učinkovit ob pogosti menjavi lokaciji postavitve. Dodatno potrditev učinkovitosti silhuet so dobili pri ponovnem merjenju hitrosti teden dni po opravljenih meritvah. Povprečne hitrosti so bile do 10 odstotkov nižje kot v obdobju meritev pred postavitvijo silhuet.

Rezultati meritev na obeh lokacijah so pokazali, da so bile povprečne hitrosti najnižje tedaj, ko sta bili postavljeni silhueti policistov. Na območju, kjer je omejitev hitrosti 40 km/h, je stacionarni merilnik hitrosti izmeril povprečno hitrost vozil 36 km/h, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 km/h. Na drugem merilnem mestu, kjer je omejitev 50 km/h, je stacionarni merilnik hitrosti ob postavljeni silhueti izmeril povprečno hitrost vozil 38 km/h, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 km/h.

Prav tako kot povprečne hitrosti se je znižalo tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji z omejitvijo hitrosti 40 km/h se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, pri omejitvi hitrosti 50 km/h pa za kar 89 odstotkov.

Silhuete nameravamo že v kratkem preseliti na lokacije na območju Policijske uprave Koper.

Povezane vsebine

Silhuete policistov za večjo prometno varnost na cestah Zgornjega Posočja

Policijske silhuete zmanjšale kršitve omejitev hitrosti tudi za več kot 80 %! (sporočilo AVP)