Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve in Policije so položili cvetje k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani in Pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na Novih Žalah v Ljubljani.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, državna sekretarka mag. Melita Šinkovec, generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, direktor Uprave uniformirane policije mag. Srečko Jarc in direktor Uprave kriminalistične policije mag. Boštjan Lindav so se danes, 30. oktobra 2019, poklonili umrlim policistom.

Najprej so položili cvetje k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani, ki sta posvečena policistom, padlim v vojni za Slovenijo 1991, in policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991. Prisostvoval je tudi predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas.

Nato je delegacija Ministrstva za notranje zadeve in Policije skupaj s predstavniki Ministrstva za obrambo, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, veteranskih organizacij in Mestne občine Ljubljana ter s svojci umrlih udeležili komemorativne slovesnosti in položili venec k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991 na Novih Žalah v Ljubljani.

V osamosvojitveni vojni so umrli Marijan Doblšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo ranjenih še 28 pripadnikov policije.

Med opravljanjem policijskih nalog pa so življenje po letu 1991 izgubili policisti Jakob Ornik, Anton Lipovac, Mitja Capuder, Damijan Kukovič, Igor Mauser, Damir Golobič in Ivo Žnidarčič.

V teh dneh se zaposleni v Policiji s polaganjem vencev in prižiganjem sveč po vsej Sloveniji spominjamo tudi drugih policistov in delavcev policije, ki so izgubili življenje.

 

Foto: SOJ MNZ in SOJ Policija

Foto: STA, Nebojša Tejić, in SOJ Policija