Sorodne objave

 

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sta danes, 16. decembra 2019, v Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost 39 prejemnikom, od tega 13 občanov in 26 aktivnih policistov, ki so se v 20 različnih nevarnih in nepredvidljivih situacijah izkazali s svojimi dejanji, ko so pomagali in reševali dragocena človeška življenja. Slavnostni dogodek je bil letos združen s tradicionalnim prednovoletnim sprejemom policijskih vodij vseh treh ravni organizacije: generalne policijske uparve, osmih policijskih uprav in 111 policijskih postaj.

IMG 9228

Pet prejemnikov medalj za hrabrost in požrtvovalnost se je odločno pognalo za storilci kaznivih dejanj in jih tudi uspešno prijelo ter zadržalo na kraju. Štirinajst prejemnikov se je izkazalo v nevarnih intervencijah zaradi požara, ko so junaško in požrtvovalno iz stavb reševali stanovalce. Kar dvajset pa je policistov in občanov, ki so brez oklevanja priskočili na pomoč popolnim tujcem ter jih rešili iz rek, visokih stavb oziroma jim z ustreznimi postopki oživljanja rešili življenje.

IMG 9364

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je v nagovoru dejala: "Danes podeljujemo medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost kar 26 policistkam in policistom ter 13 občanom. Spoštovani nagrajenci, to so medalje za vaš pogum, odločnost, strokovnost, nesebičnost, humanost in prevzemanje odgovornosti v najbolj kritičnih trenutkih. Znašli ste se v kar 20 različnih nevarnih in nepredvidljivih dogodkih in se izkazali, ko ste reševali ljudi iz požarov, voda, jim nudili prvo pomoč in prijemali storilce. Preprosto rečeno, reševali ste dragocena človeška življenja. Pomoč sočloveku ste postavili pred svoje lastne koristi in strahove. To, da znate tako ukrepati v skrajno kritični situaciji in se v delčku sekunde odločiti, da tvegate svoje življenje za človeka, ki ga ne poznate, je najvišja oblika nesebične pomoči sočloveku, ki jo v policiji izjemno cenimo! Žal nas hiter tempo življenja, naše vsakodnevne obveznosti in osredotočenost na doseganje dnevnih ciljev pogosto vodijo k temu, da postajamo odtujeni drug od drugega. Kritični trenutki, ko je ogroženo naše življenje, pa nas opomnijo, kako dejansko krhki in ranljivi smo ter, nenazadnje, tudi odvisni drug od drugega. Takrat prevladajo osnovne človeške vrline, kot sta sočutje in solidarnost, ki jo vi, dobitniki medalj, nedvomno imate. Pravi junaki namreč požrtvovalno pomagajo in celo tvegajo svoje življenje, pri čemer ne vedo, kako se bo reševalna akcija končala. Vaše zgodbe so nam lahko v navdih in za zgled. Naredili ste največ, kar je bilo v danem trenutku mogoče narediti."

IMG 9141

V nadaljevanju je Bobnarjeva nagovorila tudi vodje policijskih enot: "V slovenski policiji služenje ljudem, h kateremu od nekdaj usmerjamo svoje delovanje, imenujemo poslanstvo. V naši konkretni policijski praksi to pomeni, da se vsako nalogo trudimo opravljati kar najbolje, da zagotovimo varnost, vedno pa ob tem z mislimi na človekovo dostojanstvo. A tako kot tudi sicer to velja za ljudi, smo si zaposleni v policiji raznoliki, vsak s svojimi karakternimi lastnostmi in osebnimi vrednotami. Prav zaradi te človeške pestrosti, dinamike življenja in dela, je pomen vodenja v policiji, dela, ki ga opravljate večinoma danes tu prisotni, izjemno pomembno. Vodje vseh treh nivojev; generalne policijske uprave, osmih policijskih uprav in 111 policijskih postaj, vsak od vas je dirigent svojega moštva in nosi odgovornost za uglašenost svoje ekipe. Kar nekaj vas je danes lahko ponosnih na delo svojih hrabrih in požrtvovalnih sodelavcev."

"Mineva leto, odkar sem prevzela mesto generalne direktorice policije. Skupaj smo v tem letu naredili kar nekaj dobrega. Glede na analizo dela do konca novembra lahko rečem, da smo bili na področju preiskovanja in odkrivanja kaznivih dejanj letos na večini področij boljši kot lani in posebej želim poudariti, da velik del tovrstne kriminalitete obravnavate prav lokalne policijske enote. Izpostaviti moram tudi policiste, ki varujejo državno mejo. Do konca novembra so obravnavali za skoraj 71 odstotkov več ilegalnih prehodov državne meje kot lani. Vem, da je bilo zahtevno leto za vse; tako za policiste na terenu kot tudi za vas, vodje, ki morate uporabiti vse svoje znanje in izkušnje, da ob pomanjkanju zaposlenih sestavljate patrulje in skrbite za našo varnost. Kot da zaustavljanje velikega števila migrantov, ki jih države na balkanski poti ne uspejo zadržati na njihovi poti proti Zahodni Evropi, ne bi bilo dovolj, se morate ukvarjati še s tako in drugače motiviranimi skupinami posameznikov, ki jih prepoznamo po populizmu, izključevalni retoriki in iskanju medijske pozornosti z 'opazovanjem metuljev ob meji'. Predolga bi bila, če bi izpostavila vsa področja policijskega dela, a poudarjam, da so vsa enako pomembna. Od policistov in policistk se samoumevno pričakuje, da bodo vedno kos še tako zahtevnim situacijam, pa četudi pogosto nimajo takih pooblastil in pogojev za delo, kot jih imajo naši evropski kolegi. Vedno, ko predlagamo nova pooblastila, isti govorci strašijo z nevarnostmi, ki naj bi po njihovem grozile ljudem v naši državi, če bi se policiji omogočilo učinkovitejše delo. A ti isti ljudje ne nosijo vaše odgovornosti varovanja življenja in ljudi, zato iz svojih toplih in varnih pisarn ne poznajo konkretnih problemov in nevarnosti, s katerimi se vsak dan znova srečujete in jih rešujete. Zato, da mi vsi skupaj lahko živimo v tako varni državi, kot je Slovenija," je še dodala generalna direktorica policije.

Celoten nagovor generalne direktorice policije mag. Tatjane Bobnar

IMG 9170

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa je dejal: "Brez dobrega in profesionalnega dela policistk in policistov Slovenija ne bi bila tako varna država, kot danes je. Za vse vaše zahtevno in požrtvovalno policijsko delo vam lahko rečem samo iskrena hvala. Ko sem vas lani, tukaj v Policijski akademiji v Tacnu, prvič nagovoril, sem si iskreno želel samo dobrega sodelovanja in stabilen proračun, s katerim bomo lahko izboljšali materialni status vas, policistk in policistov, in modernizirali opremo Policije. V letošnjem letu nam je to uspelo!"

Med drugim se je minister zahvalil vsem ter dejal: "Prav je, da se po enem letu vodenja slovenske policije zahvalim generalni direktorici policije mag. Tatjani Bobnar, ki Policijo vodi odlično, dela velike strokovne in organizacijske premike ter razvija policijsko stroko. Pri tem ima vso mojo podporo, kot ministra za notranje zadeve in, spoštovana generalna direktorica, želim vam, da ste pri svojem delu uspešni tudi v prihodnje, v dobro slovenske policije. Iskrena hvala, ker si upate voditi policijo bistveno bolj ambiciozno, v duhu iskanja sprememb in mnogokrat težkih odločitev. Vem, da delo generalne direktorice policije ni lahko. Moja zahvala gre tudi vsem ostalim vodjem na vseh ravneh policijskega vodenja. Vaše delo na lokalni, regionalni in državni ravni se odraža v obvladovanju varnostne situacije v Sloveniji in dobrih rezultatih celotne slovenske policije. V prihodnjem letu si želim, da bomo vsi skupaj v policijske vrste pritegnili še več mladih in jih navdušili za policijski poklic. Verjamem, da nam bo to tudi uspelo. Policistke in policisti dobro veste, kaj je čast, kaj so policijske vrednote in predvsem kaj je pogum. To je tisto, kar vas dela neverjetno drugačne od vseh drugih. To je tisto, kar v Policiji imenujete poslanstvo policijskega poklica. In to ste lahko samo vi, policistke in policisti. Danes bomo podelili priznanja najbolj hrabrim in požrtvovalnim policistkam in policistom ter pogumnim posameznikom. Niti trenutka niste oklevali, ko je bilo treba rešiti sočloveka, mu pomagati, kljub temu, da ste bili tudi sami izpostavljeni veliki nevarnosti. To je vaš pogum, hrabrost in požrtvovalnost! Iskrene čestitke, moj globok poklon in hvala vam za vaša hrabra in požrtvovalna dejanja!"

Celoten nagovor notranjega ministra Boštjana Poklukarja

Prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost z obrazložitvami

Dejanja današnjih nagrajencev so prispevala k srečnemu razpletu situacij, ki jim bomo v nadaljevanju na kratko predstavili, čeprav je v nekaj stavkih težko zajeti, kaj vse se je takrat dogajalo in kako dramatični dogodki so to bili.

IMG 9525

Medalje policije za hrabrost so prejeli trije policisti: Tomaž Horvat in Petra Tkalec iz Postaje prometne policije Ljubljana ter Ivan Jan iz Policijske postaje Medvode. Ostali policisti in občani so prejeli medalje za požrtvovalnost.

Medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost prejmejo (po kronološkem vrstnem redu od najnovejšega do najstarejšega dogodka):

 • policist Policijske postaje Ljubljana Moste Marko Mejak, ker se je 26. septembra 2019 v Ljubljani hitro odzval na požar v stanovanjski hiši in iz nje s pomočjo sodelavcev rešil občanko, nato pa se ob informaciji, da je v hiši še ena oseba, brez oklevanja vrnil in pregledal zadimljene prostore;
 • pomočnica komandirja Policijske postaje Litija Klavdija Mlakar, ker se je 24. septembra 2019 v okolici Zagorja ob Savi brez pomišljanja odzvala na požar in požrtvovalno evakuirala stanovalce ter v nevarni situaciji s svojim ravnanjem nedvomno preprečila še hujše posledice;
 • policista Policijske postaje Slovenj Gradec, Sebastjan Lorber in Željko Nikačević, ki sta 14. septembra 2019 hitro in razumno najprej ocenila situacijo nato pa s svojo preudarnostjo, profesionalnostjo predvsem pa s čutom za pomoč sočloveku, rešila otroku življenje;
 • policist Policijske postaje Medvode Ivan Jan, ker je 15. septembra 2019 v Medvodah s profesionalnim in taktnim pristopom pred skokom z visoke strehe rešil mladoletnico in pri tem nevarnosti izpostavil tudi sebe, saj se je tudi sam povzpel visoko na streho;
 • policista Postaje pomorske police Koper Marko Jakac in Marko Kočar, ker sta 14. septembra 2019 v Piranu požrtvovalno pomagala poškodovanki, ki se je poškodovala zaradi padca z zidu in obležala na težko dostopnem terenu;
 • občana Tomaž Trček in Dušan Maček, ker sta 24. avgusta v bližini Ljubljane storila vse, da sta osumljencu tatvine avtodoma preprečila vožnjo, s katero bi lahko povzročil hujšo prometno nesrečo, in da so policisti osumljenca uspešno prijeli;
 • občana Dragan Glišić in Jože Vidmar, ker sta 12. avgusta 2019 v Ljubljani iz deroče reke Save hitro in požrtvovalno rešila dvoletnika, ki je padel v vodo;
 • občan Marko Maležič, ker je 30. julija 2019 v Ribnici lastnoročno prijel osumljenca kaznivega dejanja drzne tatvine, s katerim je bila oškodovana starejša gospa;
 • policist Policijske postaje Moste Miha Vovko, pomočnik komandirja Policijske postaje Moste Rok Podjed in samostojni policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Borut Božič, ker so 16. junija 2019 uspešno intervenirali ob požaru v stanovanjskem bloku v Ljubljani – pravilno so ocenili njegove razsežnosti in poskrbeli za opozarjanje in evakuacijo stanovalcev;
 • občana Anže Bertoncelj in William James Aspinall, ker sta 1. junija 2019 po nesreči čolna za raftanje pri naselju Globoko iz vode nesebično in pogumno rešila ponesrečenko, nato pa jo oživljala vse do prihoda reševalnih služb;
 • občan Toni Fakin, ker je 31. maja 2019 v Trbovljah s strokovno opravljeno prevezo preprečil, da bi v prometni nesreči poškodovan kolesar izkrvavel zaradi globoke rane na vratu, in tako prispeval k temu, da je moški povsem okreval;
 • policista Policijske postaje Radovljica Dejan Šučur in Edis Musić, ker sta 13. maja 2019 v bližini Lesc s pravočasnim in strokovnim postopkom oživljanja rešila življenje vozniku, ki je doživel zastoj srca;
 • policist Policijske postaje Ljubljana Moste Iztok Jelen, ker je 30. aprila 2019 v Ljubljani sam iz mrzle reke Ljubljanice kljub močnemu toku in slabi vidljivosti rešil osebo;
 • štirje ljubljanski policisti (Denis Savič in Špela Jelenc s Policijske postaje Ljubljana Moste ter Klemen Bračko in Mateja Varga s Policijske postaje Ljubljana Center) in pet občanov (Stanisav, Gašper in Domen Pinter, Žiga Žuber in Jasmin Delagić), ker so 20. aprila 2019 zvečer v Ljubljani junaško pomagali ob obsežnem požaru v stanovanjskem bloku v Ljubljani in iz objekta uspešno rešili več stanovalcev;
 • policista Postaje prometne policije Ljubljana Tomaž Horvat in Petra Tkalec, ker sta 4. aprila 2019 zvečer v Ljubljani pri prijetju osumljenca kaznivega dejanja ugrabitve v nevarni situacija svoje življenje izpostavila nevarnosti in s tem preprečila morebitne hujše posledice;
 • policista Postaje prometne policije Ljubljana Aljaž Čuš in Denis Bratušek, ker sta 3. marca 2019 v Grosupljem preprečila, da bi moški zaradi globokih ran izkrvavel;
 • policista Policijske postaje Cerknica Alen Mašić in Bernard Kokol, ker sta 5. januarja 2019 v okolici Cerknice zbrala vse moči ter s hitrim in pravilnim ukrepanjem in zaustavljanjem krvavenja rešila življenje mladoletniku;
 • policist Policijske postaje Grosuplje Rok Majer, ker je 7. decembra 2018 preprečil najverjetnejši samomor osebe in ker je 12. septembra 2018 v Soteski – v svojem prostem času – s pravočasnim in strokovnim postopkom oživljanja rešil življenje vozniku, ki je doživel zastoj srca;
 • policist Policijske postaje Grosuplje Mitja Hrovat in policist Policijske postaje Ljubljana Vič Simon Hercog, ker sta 2. aprila 2018 v Grosupljem dokazala dobro poznavanje prve pomoči in s pravilnim izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja rešila življenje moškemu, ki je doma doživel srčni zastoj.

Celoten opis požrtvovalnih in hrabrih dejanj tokratnih prejemnikov

Medalje za požrtvovalnost se podeljujejo policistom, drugim zaposlenim v policiji in drugim fizičnim osebam za požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju nalog.

Medalje policije za hrabrost pa se podeljujejo policistom, drugim delavcem in drugim fizičnim osebam za izkazano posebno osebno hrabrost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerih so bila nevarnosti izpostavljena njihova življenja.

Ob zaključku svečane slovesnosti je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar generalni direktorice policije mag. Tatjani Bobnar za njene večletne pomembne prispevke in uspehe pri širjenju varnostne kulture ter zasluge in prispevke pri razvoju in krepitvi varnosti podelil veliki ščit policije s srebrno zvezdo.

IMG 9461