Sorodne objave

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v četrtek, 19. decembra 2019, v Predsedniški palači priredil sprejem ob zaključku obeleževanja 70. obletnice delovanja Policijskega orkestra. Obeleževanje se je pričelo lani s slavnostnim koncertom, na katerem je predsednik republike Borut Pahor Policijskemu orkestru vročil državno odlikovanje red za zasluge za vrhunski prispevek k utrjevanju tradicije slovenske pihalne glasbene umetnosti.

M 20191219 00981584"Z vami sem na nek način celo leto obeleževanja 70. obletnice Policijskega orkestra," je dejal predsednik Pahor in ob tem poudaril, da vsi, ki sodelujejo s Policijskim orkestrom, spoštujejo njihovo delo in se nanje vedno lahko zanesejo. "Ste sestavni del državnosti Slovenije, njen obraz," je s ponosom dejal. "Sprejmite, prosim, ta sprejem kot izraz moje hvaležnosti in hvaležnosti države za vaše zelo pomembno poslanstvo."

Policijski orkester je namreč državni protokolarni orkester, ki sodeluje na vseh državnih in protokolarnih dogodkih. Člani orkestra muzicirajo tudi na samostojnih koncertih po Sloveniji ter se udejstvujejo na dobrodelnih prireditvah. Letno opravijo tudi po 300 nastopov in več, saj glasbeniki vse pogosteje delujejo tudi v manjših komornih sestavih.

Orkester izvaja vse zvrsti glasbe, od originalnih del za pihalni orkester, priredb klasične glasbe, operne in baletne glasbe do popevk, jazza ter nepogrešljive narodno-zabavne glasbe. Sloves in kakovost orkestra sta k ustvarjanju doslej spodbudila številne slovenske skladatelje in aranžerje, ki so prispevali svoja glasbena dela ter dodatno popestrili in obogatili že tako zajeten notni arhiv.

Orkester zaposluje le glasbenike s pridobljeno akademsko izobrazbo, poleg tega pa morajo ti uspešno opraviti tudi avdicijo, na kateri komisija izbere le najboljše. Tudi zato je primerljiv z najboljšimi evropskimi profesionalnimi ansambli, njegovo odličnost pa mu priznavajo doma in v tujini.M 20191219 00981603

V imenu Policijskega orkestra se je predsedniku republike zahvalil vodja orkestra Roman Grabner. "Akademsko izobraženi člani orkestra smo že večkrat dokazali, da nismo zgolj vrhunski glasbeniki, temveč tudi srčni in sposobni policisti," je dejal in spomnil na priložnosti, ko so člani orkestra nesebično priskočili na pomoč kolegom policistom.

V osamosvojitvenih procesih, denimo, so kot del zaščitne enote milice sodelovali pri varovanju pomembnejših objektov in prevzemih orožja, policijska pooblastila so izvajali tudi nekaj let pozneje, ko so v času NATO-ve intervencije v takratni Zvezni republiki Jugoslaviji varovali diplomatsko-konzularna predstavništva v Ljubljani. Na vrhuncu povečanih migracij pa so operativno delovali tudi konec leta 2015 itd. Ob tem je čestital dobitnikom priznanj in se zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli k razvoju Policijskega orkestra. "Brez vas Policijski orkester ne bi bil to, kar je," je dejal vodja orkestra Roman Grabner.

Povezane vsebine

Predsednik Pahor članom Policijskega orkestra: "Ste sestavni del državnosti Slovenije, njen obraz"

Policijski orkester

 

Foto: Nik Jevšnik/STA in Policija