Sorodne objave

 

Na mejni prehod za mednarodni promet Obrežje, na vstop, se je danes, 27. decembra, ob 8.30 pripeljal avtobus s 45 potniki. Pri postopku mejne kontrole je policist odredil temeljito mejno kontrolo, ki je zajemala tudi pregled prtljage z rentgenom. Pri pregledu so policisti v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek je bil poslan v takojšnjo presojo, kjer je bilo potrjeno, da gre za sumljiv predmet.

Podrobneje smo varnostni dogodek predstavili tudi v današnji izjavi za javnost na Policijski upravi Novo mesto.

Zvočni posnetek izjave Roberta Perca, vodje Operativno-komunikacijskega centra na PU Novo mesto 

32-letnemu potniku so odvzeli prostost in sprožili predpisane postopke za zavarovanje potnikov avtobusa, potnikov na mejnem prehodu ter uslužbencev policije in finančne uprave, ki so bili takrat na mejnem prehodu. Mejni prehod so evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli. Potniki so bili preusmerjeni na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, za tovorni promet pa je bil obvoz urejen čez mejni prehod Metlika.

Sumljiv predmet so nekaj pred enajsto uro pregledali policijski strokovnjaki, bombni tehniki Specialne enote, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so opravili ogled in ga prekinili, ko je bilo ugotovljeno, da gre za nenevaren predmet. Ob 11.25 so tako odpravili pridržanje 37-letniku in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti, ko so ugotovili, da ni več nevarnosti za ljudi in premoženje. Kriminalisti so aktivnosti usklajevali z dežurnim preiskovalnim sodnikom in okrožno državno tožilko. Na okrožno državno tožilstvo bodo o dogodku poslali poročilo.

Operativno-komunikacijski center je za prve nujne ukrepe organiziral delo brežiških in prometnih policistov v sodelovanju s policisti mejnih prehodov Obrežje, Dobova in Metlika. Pomoč pri intervenciji so poleg uslužbencev DARS-a, Poklicne gasilske enote Krško in uslužbencev nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Brežice nudili še policisti Specializirane enote za nadzor prometa, ki so izvajali naloge na območju Policijske uprave Novo mesto.

Po zbranih ugotovitvah so bili postopki policistov v skladu s predpisanimi protokoli in postopki, predvidenimi za tak primer. Policisti so ostali na kontrolnih točkah zapor in preusmeritev še nekje do 12. ure, ko je promet na vseh cestah zopet stekel nemoteno.

Današnji dogodek na mejnem prehodu Obrežje je potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje. Po zaznavi sumljivega predmeta so se nemudoma odzvale vse pristojne službe in vsaka na svojem področju, skladno z vnaprej določenimi postopki, odgovorno opravile svoje naloge. Na tem mejnem prehodu so policisti že večkrat obravnavali primere nevarnih sumljivih predmetov, tudi bomb. Le z doslednim odzivanjem na vsako sumljivo okoliščino je mogoče strokovno in odgovorno varovati državno mejo.