Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 42. skupino policistov. Med 8. januarjem in 7. februarjem 2020 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Robert Blatnik iz Uprave uniformirane policije (Generalne policijske uprave), Zoran Brezočnik iz Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor (Policijska uprava Maribor), Boris Zver iz Policijske postaje Ljubljana Moste (Policijska uprava Ljubljana), Martin Kores iz Policijske postaje Brežice (Policijska uprava Novo mesto), Goran Ilisić iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj (Policijska uprava Kranj) in David Ukaj iz Policijske postaje Kozina (Policijska uprava Koper).

MG 1747
Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Janez Rupnik, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo, ter Simon Kelenc iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije GPU. Delovnemu srečanju je prisostvoval še Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

MG 1744
Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Miran Horvat iz Sektorja uniformirane policije (Policijska uprava Maribor), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij na tem območju.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre – Gevgelija). Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami