Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Srbijo napotila 27. skupino policistov; tako bodo med 15. januarjem in 14. februarjem 2020 štirje policisti pomagali srbskim kolegom nadzorovati prehajanje državne meje zaradi povečanega števila migrantov.

Pred odhodom jih je sprejel namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak. Sprejemu sta prisostvovala tudi Roman Čoh iz istega sektorja ter Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije. Izkušnje prejšnje skupine je prenesel njen vodja Danilo Krajnc iz Policijske postaje Ljubljana Šiška (Policijska uprava Ljubljana).

IMG 4022

V Srbiji bodo en mesec naloge opravljali policisti Robert Car iz Postaje mejne policij Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota), Andrej Pristovnik iz Postaje mejne policije Bistrica ob Sotli (Policijska uprava Celje), Branko Godec iz Postaje prometne policije Ljubljana (Policijska uprava Ljubljana), Jure Blažica iz Policijske postaje Nova Gorica (Policijska uprava Nova Gorica).

Policisti bodo naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Rujan na srbsko-severnomakedonski meji (območje občine Preševo). Slovenski policisti bodo naloge s področja varovanja državne meje izvajali v delovni policijski uniformi ter uporabljali službena vozila in opremo; ne bodo pa izvajali nalog s področja zagotavljanja javnega reda in miru.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu.