Sorodne objave

 

V Srbijo odhaja nova, 28. skupina slovenskih policistov, ki bo v obdobju od 19. februarja do 20. marca 2020 pomagala srbskim kolegom nadzorovati prehajanje državne meje zaradi povečanega števila migrantov.

Na srbsko-severnomakedonski meji bodo naloge opravljali štirje policisti: Tomaž Nograšek iz Policijske postaje Hrastnik (PU Ljubljana), Aleksander Salmič iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Celje (PU Celje), Silva Žibert iz Postaje prometne policije Novo mesto (PU Novo mesto) in Gregor Plajnšek iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica (PU Nova Gorica).

 20200218 120652 1

Pred odhodom jih je sprejel namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak ter jim med drugim zaželel uspešno delo in varno vrnitev domov, praktične izkušnje z delom na meji in tamkajšnjo aktualno problematiko pa jim je predstavil vodja prejšnje skupine, Robert Car iz Postaje mejne policije Petišovci (PU Murska Sobota).

Na sprejemu so sodelovali tudi Roman Čoh in Aleš Grudnik iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije ter Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije.

20200218 115927

Policisti bodo naloge s področja varovanja državne meje opravljali na območju Postaje mejne policije Rujan na meji s Severno Makedonijo (območje občine Preševo). Pri tem bodo nosili svoje delovne policijske uniforme ter uporabljali službena vozila in opremo; ne bodo pa izvajali nalog s področja zagotavljanja javnega reda in miru.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami