Sorodne objave

 

Letošnje, že deveto neformalno srečanje ministrov za notranje zadeve, ki ga je notranji minister Boštjan Poklukar danes, 4. marca, odprl v Ljubljani, je bilo namenjeno predvsem pregledu rezultatov regionalnega sodelovanja na področju boja proti trgovini z ljudmi ter krepitvi policijskega sodelovanja na področju preprečevanja in preiskovanja spolnih zlorab in izkoriščanja otrok s pomočjo spleta.

Ob zacetku zasedanja 04032020

T. i. proces Brdo je že uveljavljeno ministrsko srečanje, na katerem s skupnimi močmi, s povezovanjem in sodelovanjem prispevamo k reševanju aktualnih težkih in perečih izzivov, s katerimi se soočamo v regiji.

Prvi del srečanja proces Brdo, ki ga je vodila državna sekretarka mag. Melita Šinkovec, je bil posvečen delovanju neformalne mreže nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi jugovzhodne Evrope. Odkar je bila mreža pred desetimi leti vzpostavljena (na pobudo Slovenije), se koordinatorji redno srečujejo, izmenjujejo dobre prakse in usklajujejo skupne aktivnosti. "Gre za še posebej aktualno tematiko, saj se soočamo s porastom trgovine in tihotapljenja ljudi na tako imenovani zahodnobalkanski migracijski poti, je dejala državna sekretarka.

Drugi del srečanja je bil namenjen krepitvi policijskega sodelovanja na področju preprečevanja in preiskovanja spolnih zlorab in izkoriščanja otrok s pomočjo spleta. Uvodoma je zbrane nagovoril namestnik generalne direktorice policije Jože Senica in predstavil prizadevanja slovenske policije na tem področju. Med drugim poudaril: "Tako kot internet ne pozna meja, meje ne bi smele obstajati niti pri sodelovanju vseh, ki se ukvarjamo z zaščito otrok na internetu in ki nam je varnost otrok na prvem mestu. Posveti ministrov, kot je današnji, kažejo na zavedanje dejstva, da je treba otroke zaščititi na mednarodni ravni, kar nam lahko uspe zgolj s skupnim delom, sodelovanjem, izmenjavo izkušenj in modelov dobrih praks."

V razpravi so se udeleženci strinjali, da je treba krepiti ozaveščenost družbe o pasteh, ki jih lahko predstavljajo nove tehnologije. Dodatno je treba okrepiti tudi sodelovanje pristojnih služb v regiji na tem področju, strokovnjakom pa omogočiti hitro obveščanje o preventivnih in drugih aktivnostih, pomembnih v boju proti zlorabam na spletu. Da bi se sodelovanje na tem področju v prihodnosti okrepilo, so se na zasedanju dogovorili za oblikovanje nabora pristojnih kontaktnih služb oziroma točk v državah procesa Brdo.

Ob koncu je državna sekretarka napovedala še prihodnje aktivnosti Brdo procesa, ki bodo potekale v luči slovenskega predsedovanja Svetu EU. Tako bo ena izmed tem, ki jo v tem okviru sodelovanja z državami Zahodnega Balkana prepoznavamo kot izjemno pomembno in se ji bomo posvetili, sodelovanje na področju pogrešanih oseb.

Več informacij v sporočilu za javnost MNZ