Sorodne objave

 

Frontex - Evropska agencija za mejno in obalno stražo, je včeraj, 12. marca 2020, napotila dodatnih 100 mejnih policistov na grško kopensko mejo kot del mehanizma RAPID za hitro posredovanje, za katerega je Grčija zaprosila. Med njimi so tudi štirje slovenski policisti.

rapis frontexIzvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri je na uradni otvoritvi skupne operacije v grškem mestu Orestiada dejal: "Stojimo tukaj le teden po tem, ko so se grške oblasti obrnile na Frontex, da zagotovi več policistov in opreme za pomoč pri varovanju meje, ki je prav tako skupna zunanja meja Evropske unije. Prisotnost 100 policistov iz cele Evrope pudarja dejstvo, da je varovanje območja EU, svobode, varnosti in pravičnosti deljena odgovornost vseh držav članic in Frontexa."

"Aktivacija RAPID mehanizma je pomemben operativni mejnik za Frontex, ki se trenutno posveča pripravam na vzpostavitev skupnega nabora evropske mejne in obalne straže," je še v nadaljevanju dodal Legerri.

Države članice in pridružene članice so z izraženo solidarnostjo do Grčije potrdile svojo pripravljenost, da zagotovijo svoje prispevke v sklopu mehanizma za hitro posredovanje s strokovnjaki in opremo iz nabora RAPID v skladu s svojimi obveznostmi.

Kot del skupne operacije RAPID EVROS 2020 je 100 mejnih policistov včeraj začelo svojo napotitev na grški kopenski meji. Napoteni policisti prihajajo iz 22 držav članic.

Države članice so tudi prispevale tehnično opremo, vključno s plovili, zrakoplovi za nadzor morske meje in termovizijska vozila za skupno operacijo na morski meji RAPID AEGEAN 2020.

Pred aktivacijo obeh RAPID skupnih operacij je Frontex že imel napotenih več kot 500 mejnih policistov v Grčiji, skupaj z 11 plovili in drugo opremo. V začetki tega tedna sta tudi dve dodatni Frontexovi nadzorni letali začeli nuditi pomoč Grčiji iz zraka.

RAPID skupne operacije bodo trajale dva meseca z možnostjo podaljšanje, če bo potrebno.