Sorodne objave

 

Marec je mesec, ko številni motoristi začnejo ogrevati svoje jeklene konjičke in ko se običajno začenjajo mnoge preventivne aktivnosti za večjo varnost motoristov. A v teh dneh tudi za motoriste velja - ne hodite na pot, če ni nujno. Kljub vsesplošnim pozivom, naj ljudje ostanejo doma, če nimajo nujnih in neodložljivih opravkov, je opaziti, da se je, tudi zaradi lepega vremena, povečalo število motoristov na naših cestah. Zato svetujemo, poskrbite za svoje zdravje in za prometno varnost. Vsaka prometna nesreča namreč dodatno obremenjuje zdravstveni sistem.

Motoristi varno avp

Lepši in vse toplejši spomladanski dnevi bodo na ceste privabili tudi motoriste. Zato moramo biti oboji - tako motoristi kot vozniki drugih motornih vozil - še posebej pazljivi. Motoristi so zaradi ozke silhuete slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro "izmuznejo". Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 metrov. Poleg tega je spomladi asfaltna površina še hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik z voziščem, vozišča pa so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade.

V Javni agenciji RS za varnost prometa poudarjajo: Motoristi naj ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, vsi ostali udeleženci v prometu pa naj bodo še dodatno strpni, preudarni in previdni na cesti. V teh časih, ko si moramo vsi skupaj prizadevati in nesebično sodelovati pri ukrepih za zajezitev koronavirusa, svetujemo, da vsi ostanemo doma in se od doma odpravimo le zaradi nujnih in neodložljivih opravkov. Če pa se že odpravljate na cesto, bodite posebej previdni, kajti zdravstveno osebje čakajo izjemno naporni dnevi, prometne nesreče pa še dodatno obremenjujejo zdravstveni sistem.

Motoristi, uporabljajte zaščitno opremo in čelado, prilagodite hitrost vožnje omejitvam hitrosti, razmeram na cesti in svojim psohofizičnim zmožnostim. Nosite svetla odsevna oblačila in imejte vedno prižgane luči. Če se le da, se na motorju vozite sami.

Vozniki, poleg upoštevanja cestnoprometnih predpisov in načel defenzivne vožnje bodite v spomladanskih mesecih bolj pozorni na motoriste.

Več informacij, nasvetov in priporočil

Nasveti policije za večjo varnost motoristov

Priporočila motoristom, v kolikor morajo nujno na pot - sporočilo Javne agencije RS za varnost prometa