Sorodne objave

 

Zaradi virusa COVID-19 so se v tem tednu zaprle šole in lokali, pristojni pa ljudem svetujejo, naj ostanejo doma in se ne družijo. Doma so tako ostali tudi mladostniki, ki so zato še pogosteje na spletnih družbenih omrežjih. S tem pa so bolj izpostavljeni tudi možnemu izsiljevanju in spletnim spolnim zlorabam.

Policisti zato opozarjamo vse uporabnike, še posebej mlade, naj bodo previdni in naj internet uporabljajo varno. Staršem pa svetujemo, naj poskrbijo za varnost svojih otrok tudi v virtualnem svetu..

Kibernetska varnost otroci 1

Omejitev stikov v fizičnem svetu ne velja tudi na spletu

V teh dneh, ko so šole zaprte in otroci svoje šolsko delo opravljajo preko spleta, so njihovi stiki z vrstniki, prijatelji in sošolci omejeni predvsem na družbena omrežja. Policisti zato opozarjamo na nevarnosti, ki so jim otroci in mladi na spletu že tako vsakodnevno izpostavljeni. A ker jih bo mnogo v prihodnjih dneh v virtualnem prostoru preživelo še več časa, se lahko poveča tudi število spletnih zlorab otrok.

Starši, ali veste, kaj vaš otrok počne na internetu?

Starše pozivamo, naj bodo v prihodnjih dneh še dodatno pozorni na dejavnosti svojih otrok na spletu.

Nasvet otrokom

Otroke opozarjamo, naj ne vstopajo v pogovore z ljudmi, ki jih ne poznajo. Preko spleta naj ne pošiljajo ali razpošiljajo svojih fotografij ter nikomur ne razkrivajo svojih podatkov. Karantena bo namreč minila, fotografije in podatki pa bodo na spletu ostali za vedno.

Številne koristne nasvete in napotke, kako varno in odgovorno uporabljati internet in mobilne naprave, pa boste našli tudi na straneh Safe.si.

Reci ne video izrez Europol

Povezane vsebine

Europolov video: Reci ne! 

Ob mednarodnem dnevu varne rabe interneta opozarjamo na spletne zlorabe, zlasti najmlajših uporabnikov

Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu

Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!

Varnost na internetu