Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 45. skupino policistov. Med 22. aprilom in 22. majem 2020 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Boris Krajnc iz Policijske postaje Ljubljana Center (Policijska uprava Ljubljana), Gorazd Duh iz Policijske postaje Rače (Policijska uprava Maribor), Gregor Travnekar iz Postaje mejne policije Rogatec (Policijska uprava Celje), Tomislav Gönc iz Postaje prometne policije Ljubljana (Policijska uprava Ljubljana), Andrej Turk iz Postaje mejne policije Metlika (Policijska uprava Novo mesto) in Boštjan Pfeifer iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper (Policijska uprava Koper).

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležil pa se ga je tudi Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije.

Predhodna skupina se je že vrnila v domovino in njeni pripadniki so z namenom preprečevanja širjenja COVID-19 v sedemdnevni karanteni na domu. Tako je o razmerah in delu le pisno poročal vodja te skupine Robert Nedok iz Postaje mejne policije Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota), ki je na ta način kolegom predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij.

 

IMG 6558 zm

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Star Dojran. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.