Sorodne objave

 

Na povabilo v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja so se danes, 23. aprila 2020, v prostorih Generalne policijske uprave sestali predstavniki Policije, Javne agencije RS za varnost prometa, Družbe za avtoceste v RS (DARS), Avto-moto zveze Slovenije in Zavoda Varna pot.

Travner se jim je uvodoma zahvalil za odlično sodelovanje v minulih letih v njihovih skupnih prizadevanjih za izboljšanje prometne varnosti, ki se je zagotovo izkazalo kot učinkovito. Še posebej se je v praksi to odrazilo v lanski skupni akciji Varno v poletje, kjer so prvič v zgodovini združili znanje in aktivnosti ključni deležniki prometne varnosti in tako s skupnimi napori dosegli bistveno izboljšanje prometne varnosti. Tudi zato je Travner predlagal dogovor o nadaljnjih skupnih aktivnostih na področju cestnoprometne varnosti v prihajajočih mesecih, še posebej po zadnjem tednu, ko smo po daljšem času ponovno zabeležili večje število smrtnih žrtev.

IMG 20200423 134419

Predstavniki strokovnih institucij se zavedajo, da bo nastopilo obdobje, ko se bodo sprostili vladni odloki za zajezitev covida-19, kar bo vplivalo tudi na prometno varnost. Na ceste se bodo namreč ponovno vrnili številni udeleženci v prometu, ki zaradi omenjenih omejitev v zadnjem času niso bili pogosto vključeni v promet. Prav tako pa strokovnjaki opozarjajo na tveganje vpliva epidemije na psihofizično stanje voznikov, kar bi se lahko odrazilo tudi pri samem ravnanju udeležencev v prometu.

Da bi karseda zmanjšali izpostavljena tveganja, bodo danes navzoči deležniki še okrepili sodelovanje in pripravili več preventivnih akcij, v katerih bodo voznike opozarjali na dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč. Pri tem so v ospredju neprilagojena hitrost, za katero DARS na avtocestah in hitrih cestah beleži velik porast, ter vožnja pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc, kot tudi še vedno prepogosta uporaba mobilnih telefonov med vožnjo.

Posebej so spregovorili o najbolj ranljivih skupinah udeležencev v prometu: pešcih, kolesarjih in motoristih, ki so bili v zadnjem obdobju med pogostejšimi žrtvami, ter možnostih za njihovo zaščito. Pomembni so tudi centri varne vožnje, kjer udeleženci lahko pridobijo dragocene izkušnje v varnem okolju, zato velja spodbujati tovrsten preventivni vložek voznikov z varnost vseh.

Zagotavljanje prometne varnosti je dolžnost slehernika, pri čemer morajo svojo vlogo v polni odgovornosti odigrati vse pristojne institucije, z Javno agencijo RS za varnost prometa in Policijo na čelu, ki že nekaj let iskreno in poglobljeno sodelujeta. Zato so udeleženci današnjega srečanja trdno odločeni, da bodo z roko v roki tudi v spremenjenih okoliščinah vlagali vso energijo v to, da bi se ljudje s cest varno vračali domov.