Sorodne objave

 

Ta teden po vsej Sloveniji potekajo šolske počitnice. Otroci so se jih že pošteno veselili, saj si bodo lahko odpočili od številnih nalog, ki jih ni manjkalo niti v tem času, ko izobraževanje poteka od doma. Za nekatere otroke pa počitnice ne prinašajo veselja. Še manj dejstvo, da morajo v obdobju epidemije večino časa preživeti doma. Nekateri otroci so namreč žrtve spolnih zlorab, številne raziskave pa kažejo, da se največ spolnih zlorab otrok zgodi prav za domačimi stenami. Otrokom je v trenutni situaciji še težje povedati o zlorabah, ki jih morda doživljajo doma, saj pomoč težko poiščejo pri svetovalnih delavcih, učiteljih in ostalih, s katerimi so običajno imeli stike ...

Preprecimo spolne zlorabe otrok

Spolne zlorabe otrok so v naši družbi tabu tema. Le redkokdaj se o njih odkrito spregovori, zato je žrtvam težko poiskati pomoč.

Vsi občutimo posledice karantene, vendar nihče bolj kot otroci, ki so doma žrtve spolnih zlorab

Karantena je pretresla način življenja, kot smo ga poznali. Če smo prej več kot tretjino dneva preživeli v šoli, na delovnih mestih ali na treningih, v nakupovanju in sproščenem preživljanju prostega časa, smo se sedaj prisiljeni nekaterim od dejavnosti odpovedati ali pa jih početi od doma, kjer naj bi bili varni pred virusom. Omejitev družabnega življenja je ključnega pomena za zajezitev širjenja virusa, vendar pa lahko otroke za domačimi stenami izpostavlja drugim, morda še hujšim nevarnostim.

Otroci za svoj čustveni, socialni, psihološki in fizični razvoj potrebujejo odrasle, zato so od njih stanovanjsko, fizično, čustveno in ekonomsko odvisni. Nekateri odrasli pa svojo moč in avtoriteto nad otroki izkoriščajo. Ena najhujših travm, ki se v življenju otroka lahko zgodi, je prav spolna zloraba. Obdobje karantene otrokom, ki so doma žrtve tovrstnega ali drugih oblik nasilja, zmanjšuje možnosti odmika iz takšnega okolja.

Nekateri otroci doma ne najdejo varnega zavetja …

Po podatkih številnih raziskav se največ spolnih zlorab otrok zgodi prav doma, med štirimi stenami, kjer naj bi se otroci počutili najbolj varne. Spolna zloraba nedvomno pomeni zlom zaupanja, ki ga otrok goji do odraslega, ter izrabo otrokove podrejenosti.

Čas karantene za otroke, ki so v domačem okolju žrtve spolnih zlorab, pomeni še večjo možnost za nadaljnje zlorabe in izpostavljenost povzročitelju, saj šola in ostale prostočasne dejavnosti za otroke, žrtve spolnih zlorab, pomenijo možnost za odmik od doma in zmanjšanje časa, ki ga morajo preživeti s povzročiteljem. Povzročitelji spolnih zlorab tudi sicer vedno poskušajo žrtve izolirati in osamiti, saj na tak način preprečijo, da bi otrok o zlorabi komu povedal. Ker so v trenutnih razmerah otroci večino časa doma in nimajo možnosti umika, to povzročiteljem daje še več priložnosti za ponovne spolne zlorabe in izkoriščanje ter hkrati zmanjšuje možnost, da bi za ta dejanja kdor koli izvedel.

Otroci o zlorabah težko spregovorijo, zato bodimo njihov glas

Otroci o zlorabi težko spregovorijo, saj se bojijo, da jim nihče ne bo verjel, ali da jim bodo očitali, da so za zlorabo krivi sami. Strah jih je groženj povzročitelja, hkrati pa imajo v karanteni tudi manj možnosti, da bi poiskali pomoč, saj je povzročitelj nenehno v njihovi bližini.

V policiji se zavedamo problema spolnih zlorab, ki se lahko dogajajo v prostorih, ki so javnosti in sosedom v teh dneh zaprti. Zato pozivamo vse sorodnike, sosede in učitelje, ki so v stiku z otroki preko različnih komunikacijskih sredstev, spletnih učilnic in drugih platform, naj bodo pozorni, če pri otrokovem vedenju zaznajo znake stiske. Če se jim otrok celo zaupa o zlorabah, ki se mu dogajajo doma, pa naj to prijavijo policiji na številko 113. Pomoč lahko poiščete tudi na najbližji policijski postaji.

Otroci, policisti smo tu za vas!

Otrokom in tudi odraslim, ki so žrtve zlorab, zagotavljamo, da tudi v teh dneh nudimo pomoč in podporo, skupaj z nevladnimi in drugimi organizacijami. Vse naše policijske postaje so Varne točke, kar pomeni, da se otroci tja lahko zatečejo v primeru kakršnih koli težav, nasilja ali zlorab in bodo tudi v teh dneh deležni pomoči in podpore. Otroštvo brez nasilja in zlorab je pravica vsakega otroka, zagotavljanje te pravice pa ena najpomembnejših nalog policije.

Povezane vsebine

UNICEF-ove varne točke v času, ko smo doma