Sorodne objave

 

V sicer iztekajočem se šolskem letu se začenja novo poglavje. V ponedeljek, 18. maja 2020, bodo vrtci in šole znova odprli svoja vrata. "Drugi prvi šolski dan" bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a vendarle ostaja dejstvo, da vnovični začetek šole pomeni več otrok na šolskih poteh, ki se po daljšem obdobju znova vračajo v promet. Policisti zato skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa pozivamo vse udeležence v prometu: Bodite previdni in pazite na naše najmlajše!


POJDIMO ZNOVA avpPoziv k previdnosti velja tudi za številne udeležence v prometu, ki se po daljšem času vračajo v službe in na ceste, zato je nujno, da z največjo možno mero odgovornosti in pozornosti skupaj poskrbimo za varnost v prometu in s tem tudi za varne šolske poti.

Rumena rutka, odsevna telesa, varnostni pas in čelada

Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni. Otroci prvih in drugih razredov osnovne šole morajo nositi rumene rutice. Da bi bili še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Za otroke je tudi obvezna uporaba varnostne zaščitne čelade, ki jo morajo nositi na poganjalčku, kolesu, skiroju ali rolkah.

Pri prevozu otrok pa ne pozabite na pravilno in dosledno pripenjanje otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu.

Z otroki obnovite prometna pravila

Tokratno vračanje v šole je edinstveno, saj se šolarji v šolske klopi vračajo po daljšem in specifičnem obdobju, ki sicer ni bilo počitniško, a je kljub temu pričakovati, da so malčki določena previdnostna ravnanja, ki so jih v preteklosti že osvojili, opustili ali pozabili. Zato pred vrnitvijo v vrtce in šole z njimi obnovite prometna pravila. Podučite jih tudi, da ceste niso več tako prazne, kot so bile v zadnjem času, zato naj bodo spet bolj previdni.

Otroci so v prometu nepredvidljivi, zato moramo vozniki paziti nanje

Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ker so manjši, so v prometu slabše vidni, njihova ravnanja so nepredvidljiva, sami pa prav tako težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, težje določijo tudi smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni. Otroci so namreč prepričani, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se ustavijo sami.

Starši, bodite otrokom za zgled

Starši in skrbniki, posebna opozorila so namenjena tudi vašemu ravnanju v prometu. Poleg spoštovanja vseh cestnoprometnih predpisov še posebej svetujemo, da med vožnjo ne uporabljate mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, da vozite previdno, strpno in spoštljivo do ostalih prometnih udeležencev. Z lastnim odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestnoprometnih pravil bodite otrokom za vzgled. Otroci namreč ves čas spremljajo, kaj in kako počnete, ter od malih nog posnemajo vsa vaša ravnanja.

Več informacij in nasvetov za varno vrnitev otrok v promet najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.