Sorodne objave

 

Kot mednarodni muzejski dan je določen 18. maj, ki se v organizaciji Mednarodnega sveta muzejev (ICOM) obeležuje od leta 1977 s ciljem poudariti vlogo muzejev v družbi. Muzeji po svetu ta dan počastijo s pripravo posebnih dogodkov; Muzej slovenske policije se je pridružil praznovanju z razstavo z naslovom Policija v obdobju pandemije koronavirusa.

Ta razstava, ki je bila pripravljena ravno za to priložnost, je bila danes v obliki plakatov postavljena na ogled v izložbenih oknih stavbe na Štefanovi ulici 2 v Ljubljani, tj. na sedežu notranjega ministrstva in policije.

Na plakatih je zbranih zgolj nekaj od množice fotografij, informacij in preventivnih nasvetov, s katerimi je Policija preko svoje spletne strani in družbenih omrežij obveščala javnost v času pandemija koronavirusa glede aktivnosti s svojega delovnega področja. Drugačne razmere spomladi 2020, ki so spremenile naš vsakdan, so se odrazile tudi pri delu Policije.

Ob tej priložnosti sta si enega od muzejskih prostorov, t. i. Belo galerijo na Kotnikovi ulici 8 v Ljubljani, ogledala v. d. generalnega direktorja policije mag. Anton Travner in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Dogodku so prisostvovali direktor Policijske akademije Danijel Žibret in njegov pomočnik mag. Ivo Holc ter vodja Centra za raziskovanje in socialne veščine v Policijski akademiji Manuel Vesel. Predstavitev muzeja in njegovih aktivnosti ter vodenje skozi tamkajšnjo razstavo je opravila kustodinja policijskega muzeja Darinka Kolar Osvald. Za goste je pripravila prvi promocijski predmet muzeja za obeleževanje častitljive obletnice, in sicer masko z logotipom spominskega znaka Slovenski policijski muzej 1920-2020. Zgodovino zgradb na Kotnikovi ulici 8 pa je predstavila višja konservatorka in arhitektka Marija Ana Kranjc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Muzej slovenske policije, ki že 100 let beleži zgodovino organov za notranje zadeve na Slovenskem, organizacijsko sodi v Center za raziskovanje in socialne veščine v Policijski akademiji na Generalni policijski upravi.