Sorodne objave

 

Prvi dan maratona nadzora hitrosti je za nami. Policisti so včeraj v 12-urnem nadzoru, ki je potekal na območju štirih policijskih uprav, ugotovili 527 prekoračitev hitrosti. Dan je minil z zgolj eno hujšo prometno nesrečo, poškodovani pa ni življenjsko ogrožen. Zadovoljni smo, da večina voznikov spoštuje omejitve in vozi odgovorno. Vseeno pa se najdejo takšni, ki z visokimi prekoračitvami resno ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev. Zato znova pozivamo: Vozite previdno, le skupaj lahko poskrbimo, da bodo naše ceste varne za vse!

prekoracitev AC

Rezultat 12-urnega nadzora na štirih upravah je 527 kršitev

Včeraj so poostren nadzor izvajali policisti štirih (od osmih) policijskih uprav, in sicer policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Maribor, na ostalih policijskih upravah pa so se policisti nadzoru pridružili ob rednem delu.

Od 527 ugotovljenih prekoračitev hitrosti smo jih obravnavali:

  • 55 na cestah izven naselja,
  • 180 na avtocestah in hitrih cestah ter,
  • 292 v naseljih.

Policisti so 317 voznikov obravnavali na kraju, 210 lastnikom vozil pa bodo poslana obvestila o kršitvi oziroma plačilni nalogi.

Večina vozi odgovorno, izstopajo pa posamezniki z visokimi prekoračitvami

Kljub temu, da je večina voznikov prilagodila hitrost, in so vozili v skladu z omejitvami, še vedno izstopajo posamezniki. Navajamo nekaj primerov:

  • voznik je v naselju, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, vozil s hitrostjo 95 km/h
  • na avtocesti je voznik vozil s hitrostjo 189 km/h
  • na delu avtoceste, kjer je omejitev hitrosti 110 km/h, je voznik vozil 163 km/h
  • na hitri cesti, kjer je omejitev hitrosti 80 km/h, je voznik vozil s hitrostjo 141 km/
  • obravnavali smo voznika, ki je v naselju prekoračil hitrost, v nadaljevanju pa je bilo z indikatorjem alkohola ugotovljeno, da je vozil pod vplivom alkohola (rezultat 0,97 mg/l)

Rezultati nekoliko slabši kot pred leti

V letu 2019, ko je maraton nadzora hitrosti potekal na vseh policijskih upravah hkrati, je bilo ugotovljenih 862 kršitev, medtem, ko smo letos v prvem dnevu (ko je poostren nadzor potekal le na štirih policijskih upravah) ugotovili 527 kršitev. Zato voznike ponovno pozivamo, naj vožnjo prilagodijo omejitvam hitrosti in razmeram na cestah, da bomo ob koncu današnjega dne lahko vsi zadovoljno ugotovili, da je bilo kršitev, povezanih s prekoračitvijo hitrosti, manj kot pretekla leta.

Prvi dan minil z zgolj eno hujšo prometno nesrečo

Kljub vsemu lahko z zadovoljstvom ugotavljamo, da so se včerajšnje aktivnosti odrazile v dobri prometni varnosti, saj je policija obravnavala le eno prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, poškodovana oseba pa ni življenjsko ogrožena.

Povezane vsebine

To sredo in četrtek z maratonom nadzora hitrosti do varnejših cest za vse udeležence - objavljamo seznam lokacij

Prometna varnost - preventivni nasveti