Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 46. skupino policistov. Med 27. majem in 26. junijem 2020 bo deset slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Mitja Vidmar iz Službe za operativno podporo (Policijska uprava Ljubljana), Naško Gačevski iz Policijske postaje Lendava (Policijska uprava Murska Sobota), Fredi Novak iz Policijske postaje Ljutomer (Policijska uprava Murska Sobota), Robert Šešerko iz Policijske postaje Rače (Policijska uprava Maribor), Izidor Nagode iz Policijske postaje Šmarje pri Jelšah (Policijska uprava Celje), Borut Božič iz Sektorja uniformirane policije (Policijska uprava Ljubljana), Željko Savič iz Postaje mejne policije Metlika (Policijska uprava Novo mesto), Martin Kores iz Policijske postaje Brežice (Policijska uprava Novo mesto), Matej Vončina iz Policijske postaje Radovljica (Policijska uprava Kranj) in Marjan Cigut iz Postaje pomorske policije Koper (Policijska uprava Koper).

 

IMG 6694 zm

 

Pred odhodom jih je sprejel namestnik v. d. generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležil pa se ga je tudi Simon Kelenc iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije.

Predhodna skupina se je že vrnila v domovino in njeni pripadniki so z namenom preprečevanja širjenja COVID-19 v karanteni na domu. Tako je o razmerah in delu le pisno poročal vodja te skupine Boris Krajnc iz Policijske postaje Ljubljana Center (Policijska uprava Ljubljana), ki je na ta način kolegom predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica. Po potrebi bodo makedonskim policistom pomagali tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.