Sorodne objave

 

Vlada je včeraj izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (v nadaljevanju: Odlok). Največja novost je, da lahko državljani Slovenije, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, mejo z Italijo, Avstrijo in Madžarsko od danes prehajajo tudi izven kontrolnih točk.

Odlok je začel veljati danes, 8. junija 2020, opolnoči.

Več informacij o novem odloku v sporočilu za javnost: 53. dopisna seja Vlade Republike Slovenije in v sporočilu za javnost MNZ: Od danes veljajo nova pravila za prehajanje slovenske meje .

Poleg tega je seznam držav, iz katerih je mogoč vstop v Slovenijo brez omejitev, na osnovi ocene epidemiološke situacije vlada razširila na 17 držav. Na seznamu epidemiološko varnih držav , ki ga objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je tako 17 držav: Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštein, Norveška, Slovaška in Švica. Omejitve pa so bile sprejete za prihod potnikov iz Severne Makedonije.

Preberite tudi Najpogostejša vprašanja in odgovori o odloku o prehajanju državne meje, ki velja od 8. junija

Povezane vsebine

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 83/2020)

Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa