Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Celje ter ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS danes, 30. junija 2020, od jutranjih ur na več lokacijah opravljajo preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer iščejo in zasegajo listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme.

Hišne preiskave potekajo na podlagi sodnih odredb na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa sodeluje 53 kriminalistov, ki tudi zbirajo obvestila od več oseb. Dvema osumljenima osebama je bila odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

Preiskovalci preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257/a členu KZ 1, za katero je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, v kvalificirani obliki pa od enega do osmih let in denarna kazen.

Slovenska policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oziroma predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca – tako je tudi v primeru omenjene preiskave, ki jo od vsega začetka usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. Preiskava v tej zadevi se je pričela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec meseca aprila 2020.

Policija bo omenjeno preiskavo in tudi bodoče preiskave izpeljala strokovno, nepristransko in zakonito, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja.

V povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih, pojasnjujemo, da bo zaradi suma, da so bili nepoklicanim osebam razkriti varovani podatki policije, uveden notranje varnostni postopek.