Sorodne objave

 

Na Hrvaškem bodo med 16. julijem in 17. avgustom 2020 svoje delo opravljali trije slovenski policisti, ki bodo v pomoč slovenskim turistom.

IMG 2413

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 16. julija do 17. avgusta 2020, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju, Zadru in otoku Krk. Pred odhodom jih je danes, 1. julija, sprejel namestnik v. d. generalnega direktorja policije Jože Senica.

Na Hrvaško odhajajo:

  • Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana, ki bo delal na območju PU Istarska (Pulj)
  • Ladislav Marentič iz Policijske postaje Novo mesto, ki bo delal na območju PU Primorsko - Goranska (otok Krk)
  • Franc Krančič iz Policijske postaje Gornji Petrovci, ki bo delal na območju PU Zadarska (Zadar)

Slovenski policisti bodo sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter jim dajali pojasnila glede policijskih postopkov. Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi, prav tako ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Slovenski državljani se lahko na policiste obrnete preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali preko posameznih policijskih postaj, kjer bodo policisti delovali, torej policijskih postaj Pula, Zadar in Krk.

IMG 2443

Današnjega sestanka so se udeležili Jože Senica, namestnik v. d. generalnega direktorja policije, Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, ter napoteni policisti Matija Breznik, Ladislav Marentič in Franc Krančič.

Tovrstno sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo poteka že od leta 2011 in se je izkazalo kot izjemno koristno. Prednosti prisotnosti slovenski policistov v času turistične sezone so predvsem, da so morebitni policijski postopki s slovenskimi državljani krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo. Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Glede na pretekle izkušnje, se tudi letos pričakuje, da bodo policisti angažirani predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa, kaznivimi dejanji idr. Pri obravnavi slovenskih državljanov bodo tako v postopkih, kjer bo potrebno pridobiti določene informacije za uspešen zaključek postopka, opravljali poizvedovanje preko evidenc policije, tako za osebe kakor tudi za vozila ter jih posredovali hrvaškim policistom. Hkrati bodo slovenske turiste seznanjali s preventivnimi nasveti glede varovanja njihovega premoženja v času dopusta. Letos bo delo naših napotenih policistov pomembno tudi z vidika nalog policije povezanimi z ukrepi za preprečevanja okužb s koronavirusom.

Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone v svojo državo oziroma na določene turistične destinacije povabi predstavnike policij tistih držav Evropske unije, katerih državljani predstavljajo visok delež tujih turistov. Slovenska policija se je za tak način sodelovanja prvič odločila v letu 2011.