Sorodne objave

 

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Zato bo med 10. in 16. avgustom 2020 potekala nacionalna preventivna akcija, ko bomo policisti poostreno preverjali, ali vozite prehitro. Namen akcije je zmanjšati število prometnih nesreč in hude posledice, ki se zgodijo zaradi hitrosti. K umirjeni vožnji pa poleg policije in agencije za varnost prometa pozivajo tudi legende slovenske košarke: "Med športom in druženjem ne hitiš, zakaj hitiš med vožnjo?"

"Med športom in druženjem ne hitiš, zakaj hitiš med vožnjo?"

Agencija za varnost prometa je skupaj s košarkarskimi legendami Sanijem Bečirovićem, Markom Miličem in Boštjanom Nachbarjem posnela niz preventivnih video-sporočil. Košarkarji opozarjajo udeležence v prometu, da je za nastanek nesreče dovolj že na videz neznatna človeška napaka, dovolj je le stotinka sekunde, saj s prehitro vožnjo lahko nekomu za vselej korenito spremenimo ali vzamemo življenje.

hitrost video

Oglej si video

Namen nadzora je vsem udeležencem v prometu zagotoviti varno pot do cilja

Policisti bomo v času preventivne akcije po vsej Sloveniji poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike, ki ogrožajo prometno varnost, tudi ustrezno sankcionirali. Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bomo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Vsak dodaten km/h vpliva na resnost poškodb. Upoštevajte omejitve hitrosti!

Ali ste vedeli, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h, tveganje za smrt ali hude poškodbe 10 %, že nekoliko višje hitrosti pa tveganje izrazito povečajo, saj je denimo trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 km/h zanj enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10 %, tveganje za smrt je torej 90 %.

Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu. Spoštujte jih!

hitrost foto pixabay

Neprilagojena hitrost še vedno predstavlja tretjino vseh kršitev

Med 1. januarjem in 31. julijem 2020 se je na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.499 prometnih nesreč. Glede na minulo leto, ko je bilo v enakem obdobju takšnih nesreč 1.749, beležimo 14,3-odstotno zmanjšanje. Letos je Policija od 1. januarja do 31. julija 2020 obravnavala skupaj 187.997 kršitev voznikov cestnoprometnih predpisov, v enakem obdobju lani pa 207.019. Kršitve s področja hitrosti predstavljajo okrog 34,6 % vseh ugotovljenih kršitev. Policija je tako od 1. januarja do 31. julija letos obravnavala 64.687 kršitev s področja hitrosti, kljub zmanjšanju obsega prometa v časa trajanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. V primerljivem obdobju lani je bilo obravnavanih 71.584 takšnih kršitev.

Toda kljub zmanjšanju ugotovljenih kršitev je v tem obdobju zabeležen porast deleža prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti (med vsemi vzroki za nastanek prometnih nesreč), ki znaša 18,1 %, lani pa je znašal 16,5 %.

Z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov ter umirjeno vožnjo varno do cilja

Zmerna vožnja, v skladu s cestnoprometnimi predpisi, ki je prilagojena razmeram, je zato odgovornost vsakega voznika. Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa zato pozivamo k strpni udeležbi v prometu, še posebej v času povečane gostote prometa in višjih temperatur. Takšne razmere namreč povečajo nestrpnosti med vozniki, kar lahko privede do neljubih dogodkov. Tudi ta vikend bodo poletno visoke temperature, mnogi pa se bodo odpravili na izlete ali na počitnice. Na cestah bo več motoristov in kolesarjev. Zato opozarjamo: spoštujte omejitve hitrosti in druge cestnoprometne predpise, vozite zmerno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu. Le tako bodo vsi varno prišli do cilja.

Svetujemo:

  • v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti
  • zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce
  • na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo
  • ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite
  • v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje
  • čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Povezane vsebine

Hitrost - počasneje je varneje!