Sorodne objave

 

Prometni policisti so minuli vikend na gorenjski avtocesti pred karavanškim predorom proti Avstriji reševali enega najtežjih zastojev do sedaj. V soboto in v noči na nedeljo se je namreč pred Karavankami zaradi poostrenega nadzora na avstrijski strani ustvarila 12-kilometrska kolona, čakalna doba za vstop v predor pa je bila tudi do 15 ur.

Pretok vozil skozi predor Karavanke se je zaradi tega zmanjšal z okoli 500–600 vozil na uro na vsega 50 vozil na uro. Zmožnost predora v primeru prehoda brez kontrol je sicer okoli 1.000 vozil na uro. Nadpovprečno obremenjena je bila tudi kontrolna točka Ljubelj, kjer je bila čakalna doba v smeri Avstrije okoli 5 ur.

pohvalaAC

Gneča na Karavankah je bila ta vikend nepopisna.

Slovenski policisti so zaradi gneče preusmerili promet še na druge prehode z Avstrijo, DARS so pozvali k zagotavljanju vode ljudem v zastoju, na koncu kolone so preprečevali naletna trčenja in kršitve v zastoju, vzdrževali ustrezno varnost na vzporednih cestah ter opravili "evakuacijo" posameznih udeležencev iz zastoja.

Okoli 22. ure so prometni policisti iz kolone začeli reševati državljane Slovenije in tudi nekaj tujcev z dojenčki. Pri Slovencih je šlo predvsem za lokalne prebivalce, ki so se znašli v zastoju in niso imeli namena potovati v smeri Avstrije. Skozi reševalni pas so policisti rešili okoli 40 vozil. Zadnjega so z avtoceste pospremili okoli pol dveh ponoči.

turbo

Tako evakuacijo so gorenjski prometni policisti izvedli prvič. Običajno se v zastojih rešuje samo tiste, ki potrebujejo zdravniško pomoč. Za izvedbo je bilo potrebnih več policistov, sprememba organizacije dela, pomoč prometnih policistov iz drugih policijskih enot Gorenjske ter Policijske uprave Ljubljana in Specializirane enote na nadzor prometa GPU. Tuji vozniki so bili, kar je po večurnem čakanju v kolonah tudi razumljivo, zaradi tega nekoliko nejevoljni. Slovenskim državljanom so na reševalnem pasu zapirali pot in jim kljub policijskemu spremstvu onemogočali vožnjo skozi zastoj. Zato so policisti to morali večkrat ponoviti in hkrati miriti tujce. Gre za izredno težke postopke, ki jih dodatno otežujeta še odsotnost odstavnega pasu in seveda slaba volja med vozniki.

prometniki

Ob koncu delovnega dne kljub izjemni utrujenosti nasmejani in zadovoljni, da so pomagali voznikom v stiski.

Policija, Prometno informacijski center in mediji so preko dneva ogromno storili z vidika obveščanja o zastojih. Prometno zelo obremenjen vikend je bil tudi napovedan.

Vsak prometni policist je v 12-urni izmeni prevozil po 300 in več kilometrov, bodisi na motornem kolesu bodisi v drugih vozilih policije. V času reševanja situacije so se izmenjale tri izmene, zato delo policistov, njihov trud in angažiranost lahko samo pohvalimo. Dan se je, zahvaljujoč skupnim naporom, končal mirno, varno in uspešno ...