Od 1. septembra bodo slovenski policisti v izjemnih varnostnih primerih za obvladovanje nevarnih oseb lahko uporabili tudi električne paralizatorje. Seveda le takrat, ko bo to nujno in bodo izpolnjeni točno določeni zakonski pogoji. Električne paralizatorje sicer že vrsto leto uporabljajo policisti večine držav Evropske unije in njihove izkušnje so pozitivne, saj zmanjšujejo možnosti poškodb v najzahtevnejših varnostnih policijskih postopkih. Več o tem bomo predstavili na novinarski konferenci v ponedeljek, 31. avgusta 2020.

V Sloveniji imamo trenutno 20 kompletov električnih paralizatorjev Taser X2. Za delo z njimi smo usposobili 237 izkušenih policistov po Sloveniji. Tudi zaradi večje transparentnosti se bodo vsi postopki snemali.

Večina ljudi paralizatorja nikoli ne bo izkusila. Namreč njegova uporaba je usmerjena zgolj na najhujše kršitelje, ki s svojimi nasilnimi dejanji in grožnjami po življenju tudi po večkratnih opozorilih policistov ne bodo želeli prenehati.

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na predstavitvi tega prisilnega sredstva, ki ga po treh letih od uzakonitve v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije uvajamo v uporabo.

Vse v zvezi z električnim paralizatorjem vam bosta predstavila Vladimir Ilič in Matjaž Čuček iz Sektorja za policijska pooblastila in preventivo. O zdravstvenem vidiku njegove uporabe pa bo spregovorila Renata Rajapakse iz Ministrstva za zdravje.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 31. avgusta 2020, ob 11. uri v novinarskem središču Ministrstva za notranje zadeve, na Litostrojski 54 v Ljubljani.

Prosimo vas, da ob obisku novinarske konference zaradi zagotavljanja varnih pogojev dela upoštevate zaščitne ukrepe (obvezno nošenje mask, razkuževanje rok ob vstopu v dvorano, varno razdaljo).