Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 49. skupino policistov. Med 9. septembrom in 9. oktobrom 2020 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Davor Jovanovič iz Postaje mejne policije Središče ob Dravi, Policijska uprava Maribor, Boris Zver iz Policijske postaje Ljubljana Moste, Policijska uprava Ljubljana, Martin Kores iz Policijske postaje Brežice, Policijska uprava Novo mesto, Martin Jakša iz Postaje mejne policije Metlika, Policijska uprava Novo mesto, Aleš Štromajer iz Službe direktorja na Policijski upravi Kranj in Ivan Žnidaršič iz Postaje pomorske policije, Policijska uprava Koper.

 

20200908 104044 zm

 

Pred odhodom jih je sprejel v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič skupaj s svojim namestnikom Tomažem Pečjakom. Policistom sta zaželela uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležil pa se ga je tudi Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na GPU. Izkušnje prejšnje skupine je zbranim predal njen vodja, tj. policist Robert Nedok iz Postaje mejne policije Petišovci, PU Murska Sobota.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica. Po potrebi bodo makedonskim policistom pomagali tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.