Sorodne objave

 

V zvezi z nošenjem zaščitnih mask v vozilu prihaja do različnih nejasnosti, zato pojasnjujemo: med vožnjo lahko uporabljate masko za zaščito nosne in ustne sluznice, saj ta ob pravilni namestitvi ne zmanjšuje vidnega in slušnega zaznavanja ali zmožnosti obvladovanja vozila.

Glede nošenja zaščitnih mask med vožnjo v motornem vozilu za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 prihaja do različnih nejasnosti. V 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa je določeno, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon ipd.).

V zvezi z nošenjem mask je Ministrstvo za infrastrukturo podalo naslednje pojasnilo: "Ministrstvo za infrastrukturo poudarja, da uporaba zaščitne maske, ki prekriva le nos in usta, ne zmanjšuje vidnega zaznavanja oziroma vidnega polja voznika in s tem tudi zmožnosti obvladovanja vozila, kar dokazujejo številna mnenja tujih strokovnjakov s področja varnosti cestnega prometa. Če zaščitna maska za usta in nos pokriva le območje ust in nosu, oči in čelo pa so še vedno vidni, kršitev določbe prvega odstavka 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa ni podana." Z mnenjem so seznanili tudi Varuha človekovih pravic.

Navedeno pomeni, da voznik motornega vozila med vožnjo lahko uporabljajo masko za zaščito nosne in ustne sluznice, v skladu s priporočili NIJZ glede preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19, saj ta ob pravilni namestitvi ne zmanjšuje vidnega in slušnega zaznavanja ali zmožnosti obvladovanja vozila.