Sorodne objave

 

V Srbiji se ta teden zaključuje dvoletni projekt krepitve zmogljivosti srbskega notranjega ministrstva, pri katerem je aktivno sodelovala tudi slovenska policija. V dneh od 27. do 30. oktobra 2020 je bila tako opravljena primopredaja razvite informacijske tehnologije za upravljanje patrulj, ki se je je udeležil tudi namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica.

Pri projektu so iz slovenske policije sodelovali: Operativno-komunikacijski center PU Ljubljana, Sektor uniformirane policije PU Ljubljana, Sektor uniformirane policije PU Novo mesto, PP Brežice in Urad za informatiko in telekomunikacije GPU.

Pred primopredajo je v Vranju potekala testna delavnica, kjer so predstavniki Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi tamkajšnjim kolegom svetovali o opremi in znanju, ki jim bosta omogočala boljše upravljanje patrulj.

IMG 484 fotoCEP

Na fotografiji delavec OKC PU Ljubljana med prenosom znanja o informacijski tehnologiji slovenske policije, ki jo bodo začeli uporabljati tudi v Srbiji.

Urad za informatiko in telekomunikacije GPU je v projektu razvojne pomoči Srbiji sodeloval na tehničnem področju. V začetni fazi smo v Sloveniji organizirali študijski obisk v zvezi s tehnološkimi rešitvami, ki jih uporabljamo v slovenski policiji. Takrat smo srbskim kolegom podrobneje predstavili projekt TETRA in aplikacijo za avtomatsko lociranjo policijskih vozil. V zaključni fazi projekta pa je naša pomoč temeljila na svetovanju glede programiranja nastavitev ročnih radijskih terminalov, predvsem v segmentu oddajanja alarmnih klicev v povezavi z lokacijo policista, ki je ogrožen.

Prav tako so si srbski člani delegacije v letu 2019 poleg UIT-a v okviru študijskega obiska ogledali tudi druge enote v slovenski policiji, ki so sodelovale pri projektu.

IMG 7e fotoCEP

V zadnjih dveh letih je bil torej ob slovenski podpori izveden niz zahtevnih korakov: od analize stanja, različnih oblik izmenjave znanja in izkušenj, do razvojnega dela in optimizacije. Srbija si na ta način, ob pomoči Slovenije, trudi izboljšati odziv policijskih patrulj na potrebe ljudi, koordinacijo dela policije na terenu, tudi pri odzivu na migracije, in zaščito policistov pri opravljanju policijskih nalog.

LogoCEPProjekt je del programskih aktivnosti, ki se izvajajo v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve/ Policijo Republike Slovenije in podjetjem CVS Mobile, financira pa jih Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje.

 

 

 

Foto: Center za evropsko prihodnost, MNZ Srbije