Sorodne objave

 

Vlada je 5. novembra 2020 izdala Odlok o spremembah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki začne veljati tretji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, to je v nedeljo, 8. novembra 2020. V odloku je le nekaj manjših sprememb, bolj pomembne so spremembe na seznamih držav. Po novem bodo na rdečem epidemiološkem seznamu tudi celotne sosednje države: Avstrija, Hrvaška, Madžarska in Italija (brez Kalabrije).

S spremembo odloka se popravlja le definicija ožjih družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva, in sicer je sedaj nedvoumno zapisano, da ni razlik pri obravnavi otrok, dodani so še člani istega gospodinjstva. Tako lahko izjeme iz 10., 13. in 14. točke prvega odstavka 10. člena veljajo tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Spremembe na seznamih držav

Na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav so še naprej le tretje države. Avstraliji, Novi Zelandiji in Urugvaju se bodo v nedeljo pridružile Japonska, Južna Koreja, Ruanda, Singapur in Tajska. Na seznam rdečih držav pa bodo na novo dodane na primer Andora, celotna Avstrija, Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Madžarska, Španija, Vatikan, San Marino, Italija (brez administrativne enote Kalabrija) in Srbija. Podrobnejše informacije so v sporočilu za javnost MNZ

Povezane vsebine

Odlok o spremembah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Ur. list RS št. 159/20, 5. 11. 2020)

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Ur. list RS, št. 153/20, 23. 10. 2020)

Prehajanje meja

Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa