Sorodne objave

 

Danes, 18. novembra, obeležujemo evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnimi zlorabami. Ta dan je namenjen ozaveščanju o nujnosti preprečevanja in razkrivanja vseh oblik zlorab otrok, hkrati pa tudi zavedanju o nujnosti podpore in pomoči žrtvam teh dejanj. Gre za dejanja, ki jih je treba glasno in brez olepševanj obsoditi, saj hudo kršijo otrokove in človekove pravice, otrokom pa povzročajo dolgotrajne posledice.

18 november

Oglejte si video

Spolna zloraba otroka zaznamuje za celo življenje

Pomislimo, kako aktivno smo pristopili k reševanju krize, ki je v letošnjem letu nastala zaradi epidemije covida-19. Hitro so bili sprejeti ukrepi za omejitev širjenja virusa, okuženim je bila zagotovljena zdravniška pomoč, hkrati pa je bilo preko vseh medijev mogoče dobiti preventivne nasvete za zaščito pred tem smrtonosnim virusom. V svetu pa se, žal, še vedno premalo govori o drugih "epidemijah" s hudimi in doživljenjskimi posledicami - govorimo o spolni zlorabi otrok. Podobno kot virus, ki prizadene telo posameznika, tudi spolna zloraba otroka hudo zaznamuje za celo življenje. Posledice so nepopravljive. Prav vsak otrok je lahko žrtev, saj ni znakov, ki bi kazali na to, da ga utegne določena oseba zlorabiti. Po nekaterih raziskavah je že vsak peti otrok žrtev spolne zlorabe v družinskem okolju ali s strani osebe, ki je otroku blizu in mu je dobro poznana.

jok

Spolne zlorabe se širijo tudi na splet

Zavedati se je potrebno, da tako kot se spreminja današnji svet, se spreminjajo tudi načini spolnega zlorabljanja in spolnega izkoriščanja otrok in mladostnikov. Spolne zlorabe se širijo tudi na splet. Splet storilcem spolnih zlorab omogoča anonimnost, olajša jim dostop do otroka, nudi pa tudi hitro in enostavno širjenje datotek, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok. Otroci, ki internet dojemajo kot velik del svojega odraščanja, imajo vse manj zadržkov pred deljenjem svojih intimnih fotografij z neznanci z interneta in na družbenih omrežjih. Velikokrat pa se ne zavedajo, da deljenje takih fotografij pomeni doživljenjsko spolno zlorabo, ki se nikoli ne konča. Otrok je ob vsakem deljenju fotografije ali videoposnetka ponovno spolno zlorabljen, kar lahko posledično privede do hudih čustvenih stisk, depresivnosti ali celo samomorilnosti.

zloraba

Letno slovenska policija obravnava nekaj več kot 200 kaznivih dejanj zoper spolno dotakljivost

V letu 2020 (podatki so do 17. novembra 2020) je policija obravnavala 74 spolnih napadov na osebo, mlajšo od petnajst let (v celem letu 2019 je bilo takih primerov 145, v celem letu 2018 pa 96). Kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva pa je bilo letos do 17. novembra 2020 zabeleženih 129 (v celem letu 2019 je bilo takih primerov 134, v celem letu 2018 pa 138).

Statistika

Še vedno tabu tema

V razvitem svetu, ki stremi k zgodbam o popolnosti in uspehu, je spolna zloraba tabu tema. O njej se malo ali nič ne govori. Pa vendar bi morali spolni zlorabi otrok in zaščiti pred njo nameniti več pozornosti. Investirati bi morali v raziskave, preventivne programe in opolnomočiti z znanjem o spolnih zlorabah vse, ki delajo z otroki. Otrokom, ki so žrtve spolnih zlorab, bi morali aktivno pomagati in jim zagotavljati varnost, zaupnost in psihosocialno pomoč.

pravica do igre

Pri otroku opazite znake spolne zlorabe? Nemudoma ukrepajte!

Nekateri znaki spolne zlorabe so lahko nenadna sprememba vedenja, zavračanje umivanja, upiranje preoblačenju ali slačenju, nočne more, samopoškodovanje, (ponovno) močenje postelje, težave v šoli, znanje o spolnosti in seksualno vedenje, ki ni primerno starosti …

Če opazite, da je otrok žrtev spolnih ali drugih zlorab (bodisi vam otrok sam pove ali pa opazite katerega od zgornjih znakov), ne odlašajte s prijavo na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko 080 1200. Prijavo lahko podate tudi na kateri koli policijski postaji v Sloveniji.

V policiji si prizadevamo, da žrtvam teh dejanj nudimo vso pomoč in podporo, zoper storilce pa ustrezno ukrepamo v skladu z našimi pooblastili.

nisem tozi baba

Kje vse še lahko poiščem pomoč?

Informacije o možnosti pomoči žrtvam v Sloveniji nudijo tudi številne druge organizacije:

policija 113

Povezane vsebine

Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu

Nasilje v družini prizadene tudi otroke

Spolno nasilje

Video: Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite

Brošura: Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite