Začetek letošnjega decembra je drugačen, kot smo ga vajeni. Čeprav ni prireditev in množičnih druženj, je vseeno mogoče pričakovati, da bodo alkoholne pijače, žal, tudi letos stalnica tega meseca. Zato reševalci, zdravniki, policisti in gasilci, prav tisti, ki ob prometnih nesrečah posredujejo prvi, pozivajo: da bi bili praznični dnevi kljub trenutni situaciji za ljudi prijetni in da nobena družina zaradi neodgovornih udeležencev v prometu ne bi bila zavita v črnino, bodite odgovorni in vozite le trezni!

poziv skupni

Alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Agencija za varnost prometa je zato skupaj z drugmi institucijami pripravila novo preventivno akcijo za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, v kateri zdravniki in reševalci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Zdravstvenega doma Maribor – Centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predstavniki Policije in Zavoda Reševalni pas v kratkih osebnih sporočilih pozivajo k ničelni toleranci do alkohola v prometu.

Prisluhnite jim, vzelo vam bo manj kot dve minuti, da začutite vsa njihova globoka sporočila ...

albreht

Anže Albreht, gasilec in reševalec, Zavod Reševalni pas

kapus

Tomaž Kapus, Policija

brecko

Anita Mrvar Brečko, dr. med., anesteziologinja, UKC Ljubljana

prosen

Dr. Gregor Prosen, dr. med., predstojnik Urgentnega centra UKC Maribor

krnel

Dr. Sandra Radoš Krnel, dr. med., Nacionalni inštitut za javno zdravje

tominc

Uroš Tominc, dr. med., travmatolog, Urgentni kirurški blok UKC Ljubljana

vihar

Denis Vihar, diplomirani zdravstvenik, Center za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, ZD Maribor

Zloraba alkohola je v prometu botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. Do konca letošnjega novembra je po trenutnih podatkih v 1.256 prometnih nesrečah, povzročenih pod vplivom alkohola, umrlo 26 oseb, 113 je bilo hudo in 439 lažje telesno poškodovanih. Toda številke nikoli ne morejo izraziti resničnih stisk družin in bližnjih, ki so jih ponesrečenci pustili za seboj. Varujmo življenja, vozimo trezni!