Sorodne objave

 

Z današnjim dnem so se do 23. decembra začasno sprostile nekatere omejitve in ukrepi za zajezitev epidemije. V štirih epidemiološko ugodnih regijah se ob določenih pogojih sprošča tudi omejitev gibanja. Agencija za varnost prometa in Policija zato pozivata, naj sproščanje ukrepov in omejitev ne vodi tudi v sproščanje odnosa voznikov do cestnoprometnih predpisov in pravil. Ti ostajajo enaki kot prej, zato jih spoštujte.

DSC 7615 nadzor prometa zima

V času od razglasitve epidemije, od 19. oktobra pa do 6. decembra 2020, je zabeleženih več kot 1.400 prometnih nesreč, od tega se jih je skoraj 400 končalo s telesno poškodbo, pet pa s smrtjo. Zato pozivamo k odgovornemu ravnanju v prometu, s čimer izkazujemo tudi spoštovanje do preobremenjenega zdravstvenega osebja. Ob tem želimo znova spomniti, da se problem zlorabe alkohola žal prepogosto odraža tudi v prometu. Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo najtežje posledice.

Razbita pločevina in za vedno strta srca. Kdaj nas bo izučilo?

Letos so policisti najhujšo novico o smrtni prometni nesreči sporočili že 81 družinam. Kar vsaka tretja smrt v prometu pa je bila posledica alkoholiziranega povzročitelja, zaradi alkohola je tragično preminilo 26 oseb. V večini primerov sta bila ob alkoholiziranosti vzroka smrtnih prometnih nesreč neprilagojena hitrost, zato je umrlo 12 oseb, in nepravilna stran oz. smer vožnje, zaradi katere je življenje izgubilo 8 oseb.

V starostnih skupinah od 45 do 64 let je bilo letos povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč največ, kar 11, v skupini od 18 do 34 let jih je bilo 9. Od letošnjih 26 povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bila le ena ženska, vsi ostali so bili moški.

Bodite zgled, ne razlog za črno statistiko

Zdravstveno osebje že tedne dela preko svojih zmogljivosti, bolnišnične kapacitete so preobremenjene, zato je sedaj še toliko bolj pomembo, da smo kar najbolj odgovorni tudi v prometu. Agencija za varnost prometa in Policija zato vse udeležence v prometu pozivata:

  • Poskrbite za lastno varnost in s tem tudi za varnost drugih, bodite 0,0 voznik.
  • Prilagodite hitrost razmeram, še posebej v času megle, dežja, sneženja, zmanjšane vidljivosti.
  • Vozite na ustrezni varnostni razdalji.
  • Poskrbite za pripenjanje z varnostnim pasom, na vsaki, tudi najkrajši poti in za vse osebe v vozilu.
  • Poskrbite za varnost najmlajših, skupaj obnavljajte prometna pravila.
  • Ne uporabljajte mobilnega telefona med udeležbo v prometu.
  • Z zmerno in spoštljivo vožnjo varujte najbolj ranljive v prometu, pešce in kolesarje.
  • Pešci in kolesarji, ravnajte samozaščitno, poskrbite za svojo vidnost.

Več informacij v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Povezane vsebine

Prometna varnost - preventivni nasveti