Sorodne objave

 

Letošnji december je nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni iz preteklih let. Središča mest so zaradi epidemije covida-19 prazna, ni prireditev niti množičnih druženj. Da bi si vseeno pričarali nekaj prazničnega vzdušja, se bo morda marsikdo zatekel tudi k uporabi pirotehnike. Vendar ob tem zdravniki, gasilci in policisti pozivamo: uporabljajte le dovoljenje izdelke in upoštevajte navodila proizvajalca. Pomislite na svojo varnost, a tudi na druge, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna, jih spravlja v stres ali celo ogroža. Naj bo letošnji december v znamenju solidarnosti, ko potrebe drugih postavimo pred lastno željo po zabavi. Namreč, ob vsakem dejanju prijaznosti v srcu zasveti iskra, ki je svetlejša od vsakega ognjemeta …

policistka foto

Video: Policisti in policistke pozivamo: Uporabljajte le dovoljene in originalne izdelke, z njimi pa vselej ravnajte varno! 

Če že uporabljate pirotehniko, kupujte le originalne izdelke, uporabljajte pa jih varno in skladno z navodili proizvajalca

Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov F1. kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam vsako leto dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi. Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa.

Uporabljajte jih le v skladu z navodili proizvajalca. Pri uporabi ognjemetnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost.

Obvestilo: Z novim vladnim odlokom je od 21. decembra 2020 prepovedana prodaja pirotehničnih izdelkov.

Predelava pirotehničnih izdelkov je prepovedana in skrajno nevarna!

Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani in/ali kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih. Posamezniki nikakor ne smejo:

  • predelovati pirotehničnih izdelkov zaradi večjega učinka (prepovedana je tudi posest takih izdelkov)
  • uporabljati pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,
  • sami izdelati pirotehničnih izdelkov ali zmesi in imeti v posesti takih izdelkov,
  • preprodajati pirotehničnih izdelkov.

zdravniki foto

Video: Zdravniki in osebje UKC Ljubljana pozivajo: Previdno, napačno prižgana pirotehnična naprava je lahko zadnje, kar boste videli in slišali!

Ognimo se poškodbam, ki bi nam in našim najbližjim lahko za vedno spremenile življenje

Policisti, zdravniki in gasilci prav zaradi nevarnosti nastanka poškodb odsvetujemo kakršno koli rabo prepovedanih petard različnih oblik in moči. Poškodbe zaradi pirotehnike so različne, od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, do žal zelo pogosto precej hudih poškodb z obsežnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami, kot so poškodbe rok, oči in obraza. Žal so poškodbe najbolj pogoste prav pri mladih ljudeh, ki se nato celo življenje spopadajo tako s fizičnimi kot psihičnimi posledicami, ki predstavljajo breme tudi za njihove družine.

Pomagajmo zdravnikom in jim s poškodbami zaradi objestnosti ne delajmo dodatnega dela

Zaradi epidemije covida-19 so zdravniki v zadnjih mesecih izjemno obremenjeni. Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, pa obremeni zdravstvene delavce, zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela.

Prizanesite tistim, ki v pokanju in bliskanju ne uživajo tako kot vi

Marsikomu pokanje in bliskanje ne prinaša nobenega veselja. Zato tudi na tak način pokažite nekaj praznične solidarnosti in prizanesite sosedom, starejšim, bolnim pa tudi tistim, ki ne delijo vašega navdušenja nad pirotehničnimi izdelki. Izberite kraj, kjer ne boste motili drugih.

Ognjemetne izdelke kategorije F1, katerih glavnih učinek je pok, je prepovedano uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije F1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Pomislite tudi na živali, ki zaradi nekaj sekund našega veselja doživljajo hud stres

Ne pozabite, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. To velja tako za domače kot tudi za divje živali. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim.

gasilci foto

Video: Gasilci Gasilske brigade Ljubljana pozivajo: Aktivirana pirotehnika ne sodi v smetnjake in komunalne zabojnike!

Ne le stres in poškodbe, nastane lahko tudi velika materialna škoda

Nepravilna ali objestna uporaba pirotehnike pa ni nevarna zgolj za uporabnika in mimoidoče, temveč pogosto povzroča škodo na bližnjih objektih. V prazničnem času se tako pogosto poveča število požarov, saj posamezniki petarde ali druge pirotehnične izdelke mečejo v koše za smeti in zabojnike, da bi dosegli močan pok. Takšno početje je izjemno nevarno, saj se požar lahko hitro razširi tudi na parkirane avtomobile ali stanovanjske zgradbe, ki so v bližini. Lahko se zgodi, da se ponesrečijo tudi ognjemeti, ki namesto v zraku končajo v bližnjem objektu.

Kateri izdelki so dovoljeni in kateri prepovedani?

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. To so petarde različnih oblik in moči.

Prodaja pirotehničnih izdelkov F1. kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij F3 kategorije je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let.

Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka. Stranska sankcija se izreče tudi, če izdelki niso storilčeva last.

bodi zvezda web

Naj bodo prazniki prijetni in varni

Čeprav bodo letošnji božično-novoletni prazniki minili v znamenju epidemije, poskrbimo, da nam vseeno prinesejo nekaj zadovoljstva. Nič ni narobe s tem, da si ustvarimo praznično vzdušje, dokler z njim ne pokvarimo vzdušja komu drugemu.

Preden se torej odločite, da bi si tudi letos s pokanjem in ognjemeti popestrili praznike, pomislite na morebitne posledice in vse tiste, ki bi jim to lahko predstavljalo stres, breme ali celo nevarnost. Z nekaj prijazne požrtvovalnosti se lahko odpovemo takšni zabavi in tako ljudem in živalim polepšamo praznike. Polepšali pa jih bomo tudi predstavnikom interventnih služb, kot so zdravniki, gasilci in policisti. Vsako dejanje, s katerim damo prednost drugim, pa bo zagotovo izpolnilo tudi nas, nenazadnje je prav to bistvo prihajajočih praznikov. Ne pozabite: Iskra v srcu je mnogo svetlejša od vsakega ognjemeta! Zato bodite zvezde, pomislite na druge in ne mečite petard!

Želimo vam vesele in varne praznike!