Sorodne objave

 

Slovenski policisti sodelujejo v mirovni operaciji Združenih narodov UNMIK CIVPOL na Kosovu že sedmo leto (od 3. novembra 2000), tako da tamkajšnje prebivalstvo dobro pozna njihovo dejavnost, še zlasti na različnih področjih strokovnega policijskega dela znotraj misije. Slednje je v svojem nagovoru na slovesnosti »Slovenian Medal Parade« v Prištini 21. oktobra 2006 nadvse poudaril tudi pomočnik policijskega komisarja Scott Anderson.

Gospod Anderson je dejal, da CIVPOL izredno ceni slovenske policiste, saj kljub temu, da jih je na Kosovu samo 14, svojo misijo opravljajo prizadevno in predvsem večplastno. Pri svojem delu so visokoprofesionalni in usposobljeni, kar dokazuje opravljanje njihovih vsakodnevnih nalog na vseh nivojih in področjih. V primerjavi s policisti iz drugih držav sveta (trenutno iz več kot štiridesetih) je njihova dejavnost na Kosovu neprecenljiva tudi zaradi poznavanja nekdanjih jugoslovanskih zakonov, zgodovine, kulture, običajev in nenazadnje tudi jezikov s tega dela Balkana. Zaradi teh bogatih znanj naši policisti niso cenjeni samo pri vodstvu UNMIKA in CIVPOLA, ampak tudi med svojimi neposrednimi internacionalnimi policijskimi sodelavci, še zlasti pa med tamkajšnjim prebivalstvom. Scott Anderson je poudaril, da je Slovenija kot nekdanja jugoslovanska republika in danes kot uspešna članica EU lahko zgled in model za vsako demokratično državo na tem koncu Evrope.

Zadovoljstvo z dobrim delom slovenskih policistov je na slovesnosti v svojem govoru poudarila tudi pomočnica direktorja Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave gospa Jasna Puhar Guček, ki je z vodjo sektorja za obrambno načrtovanje in mirovne misije Uprave uniformirane policije gospodom Brankom Zlobkom ob tej priložnosti obiskala slovenski kontingent, se srečala z vsemi njegovimi člani in se neposredno seznanila z njihovim delom ter življenjem v Prištini. Takšna srečanja so vsestransko koristna. Policistom, ki opravljajo odgovorno delo daleč od doma in običajne službe, predstavljajo pomembno podporo. Pred slabim letom sta bila pri njih na obisku in pogovorih z vodilnimi predstavniki UNMIKA tudi notranji minister gospod Dragutin Mate ter generalni direktor policije gospod Jože Romšek, pred pol leta pa direktor Uprave uniformirane policije gospod Danijel Žibret.

Med obiskom na Kosovu sta se zaradi odsotnosti policijskega komisarja Stephena Curtisa oba člana slovenske delegacije skupaj z vodjo slovenskega kontingenta na Kosovu gospodom Janezom Mužičem še dodatno srečala na pogovoru s Scottom Andersonom in pomočnikom policijskega komisarja Sheremetom Ahmetijem, ki vodi delo kosovske policije. Na tem srečanju je gospod Sheremet Ahmeti zlasti poudaril pomen dosedanjega sodelovanja s slovensko policijo in njen velik strokovni prispevek pri usposabljanju kosovskih policistov. Izrazil je svoje prepričanje, da bo sodelovanje v skupnem boju proti kriminalu v prihodnje še bolj intenzivno.

Kosovo 7let 01

Srečanje slovenske delegacije s pomočnikoma policijskega komisarja Sheremetom Ahmetijem in Scottom Andersenom


Omenjena slovesnost v Prištini je bila namenjena podelitvi odlikovanj članom slovenskega kontingenta za njihov požrtvovalni prispevek k vzdrževanju javnega reda in miru na Kosovu ter oblikovanju tamkajšnje strokovne policije v duhu demokratičnosti in spoštovanja človekovih pravic. Za šestmesečno delo v misiji so bili odlikovani policisti Almir Babič, Primož Junež, Kristjan Mlekuš, Robert Praček, Tine Prevec, Matjaž Repnik in Boštjan Sivec, ki so v misiji od aprila 2006 in bodo svoj mandat končali po letu dni. Sedem slovenskih policistov, in sicer Vitomir Kregar, Jenisej Lakota, Janez Mužič, Gregor Potočnik, Robi Ribič, Maja Strel in Suzana Zevnik, pa je na slovesnosti prejelo odlikovanja Združenih narodov za enoletno delo v misiji. Robi Ribič bo v misiji UNMIK CIVPOL na Kosovu ostal še pol leta, ostali pa so delo končali konec oktobra 2006. Namesto njih so 29. oktobra 2006 tja za eno leto že odpotovali policisti Mitja Dobrin, Robert Gričnik, Edi Skela, Boštjan Grm, Robert Mravljak, Alojz Mulec in Klemen Sirk.

Kosovo 7let 02

Podelitev odlikovanj članom slovenskega kontingenta


Slovenski policisti na Kosovu so svečano podelitev omenjenih odlikovanj že tradicionalno izkoristili za promocijo Slovenije med svojimi internacionalnimi kolegi. Ti na Kosovo prihajajo z različnih koncev sveta in si v svojem prostem času vse bolj želijo obiskati Slovenijo. Ogledali so si predstavitveni film Slovenije, pripravili pa so jim tudi družabni sprejem v dvorani, ki je bila okrašena s slovenskimi turističnimi plakati. Lahko so segli po prospektih, v kozarčkih pa se jim je ob prigrizku svetlikalo slovensko vino. V takšnem vzdušju je potekala tudi množično obiskana slovenska večerna zabava, ki je dokazala priljubljenost slovenskih policistov v misiji na Kosovu. Ta dan pa naši policisti niso pozabili niti na mnoge prizadete domačine. V okviru svoje prostovoljne humanitarne dejavnosti so v begunskem centru v Gračanici, kjer je okoli 200 beguncev, ki so bili med 17. in 19. marcem 2004 pregnani iz svojih domov s Kosovega Polja, iz Prištine in Obiliča, razdelili kar precej priboljškov.

Kosovo 7let 03

Prostovoljna humanitarna pomoč slovenskih policistov za najbolj prizadete v begunskih centrih

Besedilo: Janez Mužič