Sorodne objave

 

V Sloveniji je od 5. do 9. marca 2007 potekal mednarodni delovni obisk dveh predstavnikov kosovske policije, in sicer Bekima Ademija, vodje enote vodnikov službenih psov kosovske policije, in Nusreta Seferija, vodje konjeniške enote kosovske policije.

Obisk je vodil Adil Huselja iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi v sodelovanju s Suzano Zevnik iz Oddelka za šolanje službenih psov policije v Policijski akademiji, policistom iz Enote vodnikov službenih psov na Policijski upravi Kranj Primožem Junežem, pripadnikom UNMIK-a, ki opravlja naloge svetovalca na področju dela službenih psov, in drugimi.

obisk01

Adil Huselja, UUP GPU, Marko Medvescek OSSPP Podutik, Andrej Muhič

Tako imenovana enota K9 znotraj kosovske policije (KPS - Kosovo Police Service) deluje že četrto leto. Trenutno šteje 13 vodnikov službenih psov s psi, od tega je v njej osem psov za splošno uporabo, štirje psi za odkrivanje prepovedanih drog in eden za kombinirano uporabo (splošno in za odkrivanje drog). En vodnik se trenutno šola za odkrivanje eksploziva in eksplozivnih teles. Do marca 2007 so lokalnim vodnikom pri šolanju psov pomagali trije pripadniki UNMIK-a, trenutno pa le ena UNMIK-ova inštruktorica. Enota se sooča s problemi pri nakupu psov, saj kulture »hišnih ljubljenčkov« in zgodovine kinologije na Kosovu žal ni.

Kljub svoji kratki delovni dobi je enota dosegla velike uspehe pri operativnem delu. Opravili so na primer več hišnih preiskav in preiskav vozil (in pri tem zasegli več kot 150 kg različnih prepovedanih drog), s službenim psom ugotavljali prisotnost prepovedanih drog v tovornem vozilu na meji z Makedonijo, v gozdu so našli pretepeno in posiljeno žensko, truplo, izgubljeno osebo v gozdu, izvedli so tudi različne aretacije osumljencev tatvin vozil, velikih tatvin in imetnikov različnih vrst nedovoljenega orožja.

obisk02Nusret Seferi, Bekim Ademi, Suzana Zevnik na obisku v PPVSK Maribor

obisk03Dejstvo je, da so tako v vodstvu kosovske policije kot v vodstvu enote K9 željni novih znanj in sodelovanja z drugimi policijami, zaradi česar je bil tudi organiziran obisk Bekima Ademija in Nusreta Seferija. Priprave nanj so trajale več kot tri mesece, program petdnevnega obiska pa je bil zapolnjen do zadnje minute. Predstavnikoma kosovske policije smo predstavili organizacijo dela na državnem, regijskem in lokalnem nivoju na področju dela s službenimi živalmi. Gospoda Ademija smo seznanili z organizacijo dela v Oddelku za šolanje službenih psov policije in tamkajšnjimi programi usposabljanja. Ogledal si je preizkus psov pred nakupom ter prikaz dela vodnika s službenim psom za splošno in specialistično uporabo. Gospodu Seferiju pa smo predstavili organizacijo dela konjeniške policije, skupaj z vsemi področji, ki so povezana s konkretnimi nalogami konjeniške policije na območju Policijske uprave Ljubljana (organiziranost, sistemizacija, področje usposabljanj, materialno tehnična sredstva itd.). Pogovarjal se je tudi s komandirjem Postaje konjeniške policije Ljubljana Cvetkom Možino. Gosta sta kasneje obiskala še Policijsko postajo vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor, kjer jima je delo policijske enote, organizacijo dela in sodelovanje s policijskimi enotami na območju PU Maribor predstavil komandir Daniel Majcen.

Med drugim sta se udeležila skupne vaje vodnikov službenih psov in treninga policistov konjenikov ter si ogledala varovanje športne prireditve (hokejske tekme) s službenmi psi policije, izmenjala izkušnje z vodniki in si ogledala tudi strokovno izpopolnjevanje za vodnike in službene pse (licence) v Gotenici. V Mariboru so jima predstavili delo službenih psov policije za odkrivanje eksplozivov, v Celju pa skupno vajo vodnikov službenih psov specialistov.

obisk05Bekim Ademi in Nusret Seferi po ogledu varovanja hokejske tekme

Predstavnika kosovske policije sta zadnji dan obiska sprejela tudi Vojko Rupnik, vodja enote vodnikov službenih psov na Policijski upravi Kranj, in Branko Zlobko, vodja Sektorja za varnostno načrtovanje in mirovne misije v Upravi uniformirane policije.

obisk04

Bekim Ademi, vodja enote EVSP SUP PU Kranj Vojko Rupnik, Nusret Seferi

obisk06Nusret Seferi, Bekim Ademi, vodnika EVSPP SUP PU Kranj Klemen Kostič, Uroš Gartner, P. Junež

 

Avtor prispevka Primož Junež