Sorodne objave

 

Policija se dnevno sooča z najrazličnejšimi oblikami izražanja mnenj in stališč državljanov, najpogosteje in v zadnjem času najbolj vidno pa skozi neorganizirane javne shode. Med udeleženci protestov zoper zapiranje šol v zadnjem času zaznavamo tudi večje število otrok.

Izkušnje iz nedavne preteklosti, pa tudi primeri iz tujine, kažejo na to, da se lahko še tako miren protest hitro sprevrže v nasilnega. Gre za nepredvidljive situacije, ki praviloma pomenijo veliko oziroma zelo resno nevarnost za vse udeležence, še posebej pa za otroke.

Alojz Sladic video

Izjava Alojza Sladiča iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi

Po besedah predstavnika Policije, Alojza Sladiča, bomo policisti skrbeli za to, da bodo tudi neorganizirani (in nedovoljeni) protesti potekali mirno in varno: "Kljub temu pa staršem in skrbnikom svetujemo, naj svojih otrok na ta način ne izpostavljajo potencialno nevarnim situacijam, neprimernemu vedenju posameznikov ali skupin ter ne nazadnje tudi nevarnosti širjenja okužbe.

Naj še enkrat poudarimo, da razumemo stisko staršev in otrok. Razumemo tudi namen, da se k vsem izrečenim besedam postavi obraze otrok, ki se zaradi epidemioloških razmer že dalj časa šolajo doma in soočajo z najrazličnejšimi stiskami.

Naša dolžnost pa je, kar vedno znova pozovemo: ravnajte odgovorno, spoštujte ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih, saj lahko le vsi skupaj z odgovornim in samozaščitnim vedenjem ustavimo širjenje virusa."

Andreja Poljanec video

Izjava specialistke zakonske in družinske terapije, doc. dr. Andreje Poljanec

Našemu pozivu se je pridružila tudi doc. dr. Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapije iz SFU Ljubljana, ki je poudarila: "Naloga odraslih je otroke zaščititi, za reševanje stisk in krivic pa poiskati odrasle sogovornike."

Povezane vsebine

Omejitve zbiranja in gibanja