Sorodne objave

 

Čeprav bo letošnji pust povsem drugačen od tistega, ki smo ga vajeni, si bodo nekateri vseeno nadeli pustne maske in obeležili enega najbolj priljubljenih slovenskih ljudskih praznikov. Ob tem policisti pozivamo: ne pozabite na varnost!

MATC3929
Voznike opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi pustne maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov.

Pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko različni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo voznika in potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila.

Če vozite, ne uživajte alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza.

Prilagodite hitrost vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam.

Pripnite se z varnostnim pasom!

Upoštevajte, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smejo nositi pustnih mask.

Pri obeležitvi tega ljudskega praznika pa vselej upoštevajte tudi veljavne odloke in ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije.

Povezane vsebine

Omejitve gibanja in zbiranja