Sorodne objave

 

Danes se v šolske klopi, s tem pa tudi na šolske poti oziroma v promet, po večmesečnem šolanju od doma znova vračajo učenci osnovnih šol. Vozite previdno in pazite nanje!

AVP solska pot 1200x900

Bodite zgled, vozite previdno, še posebej ob šolskih poteh, v bližini šol in vrtcev!

Številni otroci se po daljšem obdobju vračajo v šolske klopi

Otroci, še posebej najmlajši, so nekatera previdnostna ravnanja, ki so se jih že naučili, pozabili. V prometu so otroci najpogosteje udeleženi kot pešci, kolesarji, na skiroju ali kot sopotniki v vozilu in sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Starši in skrbniki naj poskrbijo za njihovo dobro vidnost, dosledno pripenjanje na vsaki poti in nošenje zaščitne čelade. Z otroki naj obnovijo prometna pravila na poti do šole ali vrtca.

Rumena rutka, odsevna telesa, varnostni pas in čelada

Opozarjamo na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole. Da bodo otroci še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva uporaba svetlejših oblačil in kresničk ali drugih odsevnih teles in površin. Starše in skrbnike opozarjamo tudi na nujnost pravilnega in doslednega pripenjanja otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu, na vsaki, tudi najkrajši poti. Obvezna je uporaba varnostne zaščitne čelade, ki jo morajo nositi otroci na poganjalcu, kolesu, skiroju ali rolkah. Posebna opozorila so namenjena vožnji brez uporabe mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe in siceršnjemu upoštevanju prometnih pravi, predpisov in razmer na cesti. Zgled, ki ga s svojim ravnanjem v prometu dajejo starši ali skrbniki, je neprecenljiv, saj nas otroci posnemajo.

Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu

Ker so manjši, so v prometu otroci slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum. Prepričani so, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. Zato morajo biti ostali udeleženci, predvsem vozniki, nanje še posebej pozorni!

Ko skrbite za svojo varnost, skrbite za varnost vseh

Tudi voznikom, ki se bodo po daljšem obdobju vračali na ceste, svetujemo, naj zagotovijo tehnično brezhibnost delovanja motornega vozila. Vsi vozniki naj spoštujejo cestnoprometne predpise in omejitve hitrosti. Zagotavljajo naj ustrezno varnostno razdaljo in upoštevajo razmere na cesti, ki so lahko zelo spremenljive, saj smo še vedno v zimskem času. Prav tako naj poskrbijo za pripenjanje vseh potnikov v vozilu z varnostnim pasom, med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, vozijo naj pozorno, strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu. Posebna opozorila so namenjena visokim tveganjem glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc, zato je nujno, da za volan sedemo trezni in zbrani.

Povezane vsebine

Nasveti policistov za varnejšo pot v šolo in domov