Sorodne objave

 

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je v petek, 12. februarja 2021, sprejel policista Policijske postaje Postojna Martina Šabca, ki je januarja letos na poti iz službe domov opazil osumljenca kaznivega dejanja in z dejanji dosegel, da je osumljeni odstopil od storitve nameravanega dejanja.

 

20210212 105358 zm

Spomnimo: 22. januarja 2021 ob 18. uri je policist Policijske postaje Martin Šabec, ki je ravno zaključil službo in se je z vozilom vozil proti domu, na Ljubljanski cesti v Postojni opazil moškega, ki so ga policisti že čez dan iskali v povezavi s streljanjem pri stavbi Občine Postojna. Policist je vozilo ustavil približno 10 m od kraja, kjer se je nahajal osumljenec, in stopil iz vozila. V tem trenutku je opazil, da je iskani moški pištolo nameril drugemu moškemu v glavo. Policist Šabec je nemudoma glasno poklical iskanega moškega po imenu, saj ga osebno pozna. Ta je, ko je zagledal uniformiranega policista, s pištolo v roki pobegnil.

Policist Šabec je s svojim pogumnim in odločnim dejanjem dosegel, da je osumljenec odstopil od izvršitve kaznivega dejanja, saj je bilo kasneje v postopku ugotovljeno, da je osumljenec z grožnjo, podkrepljeno s pištolo, od moškega zahteval, da mu izroči svoje vozilo.

Policist Šabec je pristopil do oškodovanca in takoj obvestil OKC o dogajanju ter počakal pomoč policijskih patrulj. Na podlagi njegovih obvestil s kraja je več policistov iz različnih policijskih enot nemudoma pričelo z ukrepi za izsleditev pobeglega osumljenca. Policisti so pri pregledu lokacij po Postojni slišali streljanje s pištolo, prav tako so tudi občani klicali po telefonu in prijavili pokanje na Titovem trgu v Postojni. Osumljenca so policisti izsledili in ga prijeli v centru Postojne. Pištolo je imel še vedno v roki, poziv naj izroči orožje pa je takoj upošteval.

Policist Martin Šabec je pokazal izjemno hrabrost pri opravljanju varnostne naloge, pri tem pa izpostavil nevarnosti svoje življenje, saj je ukrepal zoper oboroženo osebo, sam pa oborožitve ni imel pri sebi, saj je službo že zaključil.

Ravnanje policista Šabca je imelo tudi zelo pozitiven odziv lokalne javnosti, saj so občani začutili, da policija opravlja svoje poslanstvo, tj. zagotavljanje varnosti.

20210212 110648 zm

Sprejemu so prisostvovali vodja Službe generalnega direktorja policije Robert Ferenc ter komandir Policijske postaje Postojna Bojan Žolger in direktor Policijske uprave Koper Igor Ciperle, ki je vodstvu Generalne policijske uprave predlagal, da se policistu Martinu Šabca za to dejanje podeli priznanja policije, in sicer medaljo policije za hrabrost.

Martin Šabec je višji policist – stalni dežurni, ki je na Policijski postaji Postojna zaposlen od samega začetka svoje policijske kariere, tj. od leta 2002. Za svoje delo je leta 2014 prejel bronasti ščit policije.

20210212 110750 zm